Vården får tre miljarder extra nästa år

Regeringen avsätter tre extra miljarder till sjukvården nästa år i ett särskilt sektorsbidrag. ”Det är upp till varje region att använda det på bästa sätt, men adresslappen är sjukvården”, säger sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD) till Altinget.

KD-ledaren Ebba Busch och sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD) aviserar extra miljarder till vården inför höstbudgeten.
KD-ledaren Ebba Busch och sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD) aviserar extra miljarder till vården inför höstbudgeten.Foto: Fredrik Surell/TT
Linda Berglund

Flera regioner har aviserat stora sparpaket nästa år på grund av att inflationen slår hårt mot pensionskostnaderna. Regeringen avsätter därför tre miljarder i ett nytt bidrag, som regionerna får, utan samma krav på återrapportering som riktade statsbidrag har.

Hur ska ni veta att de tre miljarderna går till vården?

– Regionerna behöver få pengar för att klara inflationens konsekvenser. Så om man antingen lägger det på att klara pensionskostnaderna eller någon annanstans, så kommer det att förbättra sjukvården. Det är därför de behöver stödet. Det är upp till varje region att använda det på bästa sätt, men adresslappen är sjukvården. säger sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD) till Altinget.

Läs också

Flera regioner har lagt stora sparpaket. Hur långt räcker tre miljarder?

– Ingen region har ju kunnat ta höjd för det som kommer i budgeten, så det är rimligt att varje region gör en ny bedömning, säger Acko Ankarberg Johansson.

Pengarna ska fördelas efter vårdbehov, men fördelningsmodellen är inte klar. 

– Vi kommer att titta på det tillsammans med Socialstyrelsen.
Det tre miljarderna i sektorsbidrag ska inte ses som en förstärkning av de generella statsbidragen. Sveriges Kommuner och Regioner har beräknat att det behövs 20 miljarder kronor till regionerna.

– Det är ett annat utgiftsområde. Besked kommer inom de närmaste dagarna. Finansministern har sagt att vi inte lämnar välfärden i sticket, säger Acko Ankarberg Johansson.

Dagens budgetbesked innebär dessutom att den prestationsbaserade ersättningen, kömiljarden, förstärks genom en omgörning. De två miljarder som finns för 2023–2025 för utökad vårdkapacitet blir prestationsbaserade och för 2025 tillförs ytterligare 1,5 miljarder.

Dessutom förstärks regeringens stöd till utvecklingen av god och nära vård med 43 miljoner kronor under nästa år. Regeringen räknar med att avsätta ytterligare 544 miljoner kronor 2025 och 389 miljoner kronor 2026.

Nämnda personer

Acko Ankarberg Johansson

Sjukvårdsminister (KD)

Ebba Busch

Partiledare Kristdemokraterna, energi- och näringsminister, vice statsminister
Studier i freds- och konfliktforskning (Uppsala uni.)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00