Regionerna om fas 3: ”Har blivit en tävling”

De flesta regionerna påbörjar fas 3-vaccinering denna vecka. ”Det har blivit någon konstig tävling”, säger Peter Olofsson (S), Region Västerbotten. Altinget har pratat med regionpolitikerna om hur det går med parallella vacciner, vaccinsort och kommande fas 4.

Över 500 personer per dag vaccineras i gymnastiksalen i gamla Bredbyskolan, Rinkeby, som förvandlats till vaccinationscentral under covid-pandemin.
Över 500 personer per dag vaccineras i gymnastiksalen i gamla Bredbyskolan, Rinkeby, som förvandlats till vaccinationscentral under covid-pandemin.Foto: Fredrik Sandberg/TT
Marie Lundahl

Under måndagen rapporterade Sveriges kommuner och regioner (SKR) till regeringen om hur regionerna ligger till i vaccineringsarbetet.

− Bilden överlag är att vaccinationen kommit igång väldigt bra i alla regioner och går planenligt. Det vaccin som kommit till regionerna har kunnat ges till personer som har äldreomsorg samt till medarbetare inom vård och omsorg på ett säkert sätt, säger Emma Spak, chef för hälso- och sjukvårdssektionen, SKR, i ett pressmeddelande.

Många regioner har påbörjat eller ska denna vecka påbörja vaccineringen i fas 3.

– Vi började förra veckan och håller på för fullt med den. Det går ganska snabbt när man kommer igång, säger Sofia Jarl (C), regionråd och 1:e vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden, Region Dalarna, till Altinget. 

Vi gör ingen prioritering mellan riskgrupperna i det här åldersspannet, utan alla får vaccineras samtidigt.

Anna Mannfalk (M), regionråd, Region Skåne.

Hon menar att det har blivit komplicerat att hantera parallella vaccin när rekommendationerna kring vaccinen har ändrats.

– Vi hade en del problem med att folk blev tveksamma när nyheterna om Astra Zeneca-vaccinet duggade tätt. Men vi har bemött det med fakta om att det är betydligt större risk att få allvarlig sjukdom i samband med covid-19, så det har lugnat ner sig, säger hon.

Enligt Sofia Jarl har det varit en bra strategi att vaccineringarna genomförts på vårdcentralerna, istället för att ske på annat sätt.

– Nu får patienterna träffa den personal man vanligtvis möter, och som bäst kan möta upp oro och frågor.

Region Dalarna planerar preliminärt att påbörja fas 4-vaccinationer sista veckan i maj.

Altinget logoVård och Hälsa
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget vård och hälsa får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.