Regeringens vindkraftsförslag faller i riksdagen

Regeringens proposition om ett förändrat kommunalt veto vid vindkraftsetableringar får inte tillräckligt stöd i riksdagen. Moderaterna, Sverigedemokraterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Liberalerna yrkar alla på avslag. ”Regeringen gör saker i fel ordning” säger KD:s Camilla Brodin till Altinget.

Klimat- och miljöminister Annika Strandhälls (S) proposition om ett ändrat vindkraftsveto strandar i riksdagen.
Klimat- och miljöminister Annika Strandhälls (S) proposition om ett ändrat vindkraftsveto strandar i riksdagen.Foto: Lars Schröder/TT
Johanna Alskog

I början av april lämnade regeringen över en proposition till riksdagen om ett förändrat kommunalt veto vid vindkraftsetableringar. Enligt lagförslaget ska kommunernas möjlighet att säga nej till vindkraftsetableringar förändras så att kommunen ger besked i början av processen. Ett eventuellt medgivande kan sedan vindkraftsbolaget använda vid en tillståndsansökan inom fem år.

Men propositionen får inte tillräckligt stöd bland riksdagens partier. Det står klart nu när partierna lämnat in sina följdmotioner och även Moderaterna har landat i ett nej till förslaget. Det innebär att Moderaterna, Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna, Liberalerna och Centerpartiet – en riksdagsmajoritet – yrkar på avslag.

”Fel ordning”

KD:s energipolitiska talesperson Camilla Brodin säger att regeringen först måste se till att dels bli klar med hur kommunernas incitament kan stärkas, dels se över hur fastighetsägare kan kompenseras – därefter är det läge att diskutera vetot.

– Regeringen gör saker i fel ordning. Det handlar ju inte bara om att processen ska gå snabbare, utan att fler ska säga ja. Nu kommer fler säga nej, just för att det blir så oförutsägbart vad det är som gäller, säger hon till Altinget.

Regeringen tillsatte en utredning i april i år som ska lämna förslag som stärker kommunernas incitament att säga ja till vindkraftsetableringar, utredningen ska vara klar i mars nästa år. 

Centerpartiet är på samma linje som KD. Först ska frågorna om kompensation och ersättning vara klar, sedan kan vetot eventuellt förändras. Det är en fråga som partiet har drivit hårt. ”Vi är beredda att rösta för detta när det finns en skarp ersättning lokalt. Så regeringen är välkomna att återkomma när det finns sådana förslag.” skriver C:s energipolitiska talesperson Rickard Nordin i ett sms till Altinget.

Moderaterna följer KD:s och C:s linje. ”Vi menar att regeringen därmed har hanterat frågeställningen om kommuners incitament att medverka till utbyggnad av vindkraft på fel sätt, och i fel ordning.” skriver partiet i sin följdmotion.

Nuvarande förslag kommer bara leda till att vindkraftsprojekt får nej tidigare, inte att det blir fler ja.

ur C:s följdmotion

Därför säger SD och L nej

Även SD har sedan tidigare aviserat att partiet kommer att säga nej till propositionen. Detta med hänvisning till att regeringen inte tar ett samlat grepp kring en likvärd konkurrens mellan kraftslagen. Det SD specifikt vänder sig emot är att det är "förbjudet med kärnkraft i 287 av 290 kommuner".

Liberalerna anser att regeringens förslag innebär att människors möjlighet att påverka sin närmiljö försvagas och att lagändringarna därför ska avslås. ”Det finns inget att vinna på att ignorera människors oro eller att försöka tysta kritik.” skriver partiet.

Nämnda personer

Rickard Nordin

Riksdagsledamot (C), klimat- och energipolitisk talesperson, ledamot i partistyrelsen
fil.kand i statsvetenskap (Göteborgs uni. 2008)

Camilla Brodin

Gruppledare (KD), riksdagsledamot, energipolitisk talesperson
Lärare, matematik och specialpedagogik (Karlstads uni.)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00