Regeringens krispaket – föreslår coronamiljoner i extra ändringsbudget

VIRUSEKONOMI. Med anledning av utbrottet av det nya coronaviruset lade S, MP, C och L under onsdagen fram ett förslag på en extra ändringsbudget. Mer pengar ska gå till berörda myndigheter, regioner, kommuner och enskilda personer.

Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) vid presskonferens om extra ändringsbudget.
Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) vid presskonferens om extra ändringsbudget.Foto: Anders Wiklund/TT
Marie Lundahl

Förutom att hejda coronavirusets framfart vill regeringen hålla nere de samhällsekonomiska kostnaderna. Därför föreslås en extra ändringsbudget med 66 miljoner.

Kommuner och regioner får kompensation

Kommuner och regioner har ett stort arbetsgivaransvar som vårdgivare vilket skapat extra kostnader i samband med coronavirusets utbrott. Den extra ändringsbudgeten ska kunna ge kommuner och regioner möjlighet att i efterskott få ersättning för extra kostnader för bland annat bemanning, material och smittspårning.

66 miljoner extra till myndigheter

Regeringen skjuter till extra pengar till de berörda statliga myndigheterna utifrån vad man bedömer att de behöver i nuläget:

  • Folkhälsomyndigheten får 41 miljoner kronor för främst personalkostnader.
  • Socialstyrelsen får 20 miljoner kronor för främst personalkostnader, utbildningsinsatser och materiel.
  • Läkemedelsverket får 5 miljoner kronor för att tillsammans med regionerna säkerställa Sveriges läkemedelsförsörjning.
  • Socialstyrelsens låneram tredubblas från 100 till 300 miljoner kronor så att de vid behov kan köpa in bland annat skyddsutrustning och provtagningsutrustning.

Enskilda kan få stöd

För att minska smittspridning och belastning på vården slopas karensdagen. Det innebär att staten betalar ut sjukpenning för första dagen i sjukfallet. Även anslaget för smittbärarpenning höjs.

Företag får hjälp

Förslag om korttidsarbete föreslås träda i kraft redan 1 maj 2020. Det syftar till att företag ska kunna undvika uppsägningar och ha en möjlighet att snabbt komma igång igen när läget vänder.

Regeringen betonar att osäkerheten är stor och att situationen snabbt kan ändras samt att den pågående undersöker andra åtgärder som ska kunna vidtas vid behov.

Svenskt näringsliv är nöjda med regeringens åtgärder:

– Reformen för korttidsarbete genomförs nu tidigare än beräknat och det införs flera åtgärder som syftar till att underlätta företagens likviditet. En effektiv krishantering syftar till att mildra de negativa effekterna på företag och jobb. I takt med att vi ser konsekvenserna i olika drabbade branscher behövs beredskap för ytterligare åtgärder. Dagens paket kommer därför att behöva följas upp, säger Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke i ett pressmeddelande.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00