Regeringen vill utreda exklusivitetfrågan i havsvinden – igen

Med inspiration från grannländerna vill regeringen nu se över om Sverige ska införa modellen med utpekade havsvindsområden samt en möjlighet till exklusiv byggrätt även utanför de utpekade områdena. I det senare fallet finns redan författningsförslag klara. ”Vi vill se mer enhetligt på detta” säger klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L).

Klimat- och miljöministern annonserade även att regeringen avser att gå vidare med flera av havsvindsprojekten som nu ligger på deras bord. <br>
Klimat- och miljöministern annonserade även att regeringen avser att gå vidare med flera av havsvindsprojekten som nu ligger på deras bord.
Foto: Josefine Stenersen Nilsson
Jacob Hederos

I likhet med många andra medlemsländer i EU, vill Sveriges regering nu undersöka förutsättningarna att införa utpekade energiutvinningsområden till havs, så kallade go-to-zoner, vilket är något som flera myndigheter förordat.

Detta är också något som förordas i EU:s nya förnybartdirektiv. Det skulle bland annat kunna innebära att miljötillståndsprocesserna och undersökningskostnaderna kan underlättas för projektörer. Det skulle samtidigt innebära en stor förändring av gällande regelverk i Sverige.

Men klimat- och miljöminister Romina Pourmokhatri (L) anser inte att utredningen, vars direktiv ska beslutas vid regeringssammanträdet på torsdagen, ska ses som en implementering av det förnybartdirektivet samt de förändringar som diskuteras i netto-nollindustriförordningen.

Altinget logoMiljö och Energi
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget miljö och energi får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00