"Regeringen vill kratta manegen för Ilmar Reepalu"

BARN. Regeringen vill undersöka om det råder sunda konkurrensförhållanden på marknaden för HVB-hem. Vårdföretagarnas Håkan Tenelius tycker att det finns skäl att låta Konkurrensverket göra en sådan analys, men han är irriterad över att regeringen försöker använda det för att blåsa liv i vinstdebatten.

– Det är en stökig marknad. Det finns ju verkligen skäl att se över det här, även om själva kulmen var i höstas, säger Håkan Tenelius, näringspolitisk chef på Vårdföretagarna till Altinget, om det uppdrag som Konkurrensverket har fått av regeringen.

Konkurrensverket ska analysera marknads- och konkurrensförhållanden på marknaden för hem för vård eller boende för barn och unga (HVB-hem) samt för verksamheter med konsulentstöd till familjehem och jourhem.

– Skattemedel ska användas ansvarsfullt och gå till den verksamhet som de är avsedda för. Effektiv konkurrens mellan aktörerna på marknaden är ett viktigt medel för att säkerställa detta, säger barn-, äldre och jämställdhetsminister Åsa Regnér (S) i ett pressmeddelande.

Kommuner bidrar till osund konkurrens

Ett exempel på osund konkurrens, enligt Håkan Tenelius, är att det råder olika krav på en kommun som öppnar ett HVB-hem och ett företag. Kommunen behöver inte ansöka om tillstånd hos Inspektionen för vård och omsorg (IVO). Uppföljningen behöver också bli mycket bättre, enligt Tenelius.

– Det behövs bättre kvalitetsuppföljning. Det är en väldigt viktig verksamhet, men kvalitetsuppföljningen är lidande. Kommunerna, särskilt små kommuner hinner inte med, inte IVO heller alla gånger, säger han och tillägger att det är oklart om den frågan är en del av Konkurrensverkets uppdrag.

Utspel i vinstdebatt

Men Vårdföretagarna ser positivt på det uppdrag som regeringen har gett Konkurrensverket. Det som branschorganisationen däremot är irriterade på är det sätt som regeringen, närmare bestämt barnminister Åsa Regnér och civilminister Ardalan Shekarabi (S), har valt att utnyttja situationen. Det vill säga genom att göra uttalanden så som "företagen vill göra så stora vinster som möjligt" (DN 17/10)

 – Jag tolkar det som att regeringen använde uppdraget till Konkurrensverket för att göra ett utspel i vinstfrågan och kratta manegen för Ilmar Reepalu som snart ska presentera sin utredning om vinster i välfärden. Man vill blåsa liv i vinstdebatten och det som uppfattades som ett kaos i vintras, säger Håkan Tenelius som fick en positiv överraskning när han senare läste hur uppdraget till Konkurrensverket faktiskt var formulerat.

– I uppdraget till Konkurrensverket är det inte formulerat som att man ska leta efter övervinster, utan att man ska se över konkurrenssituationen, säger han.

Forrige artikel Regeringens mål 15 år bort Næste artikel Så ska kulturskolans snedvridning lösas Så ska kulturskolans snedvridning lösas
S ökar kraftigt – men kan glömma ny storhetstid

S ökar kraftigt – men kan glömma ny storhetstid

OPINION. Socialdemokraterna har rusat i opinionen under pandemin. Men att partiet skulle kunna nå tillbaka till sina opinionsnivåer på närmare 40 procent är snudd på omöjligt, menar statsvetare.