Tidigare partisekreterare ny landshövding i Örebro

Lena Rådström Baastad, tidigare socialdemokratisk riksdagsledamot och partisekreterare 2016–2021, har utsetts till ny landshövding i Örebro län. 

<div>Lena Rådström Baastad lämnade sina politiska uppdrag hösten 2021. Hennes make var sjuk i alzheimer, berättade hon för Nerikes Allehanda i julas.<br></div>
Lena Rådström Baastad lämnade sina politiska uppdrag hösten 2021. Hennes make var sjuk i alzheimer, berättade hon för Nerikes Allehanda i julas.
Foto: Nils-Petter Nilsson/TT
Miranda Olsson

Civilminister Erik Slottner (KD) meddelar regeringens beslut på plats i Örebro:

– Lena Rådström Baastad är en person med omfattande erfarenhet av kommunal verksamhet. Hennes erfarenheter som kommunalråd och som partisekreterare kommer att vara en tillgång för invånarna i Örebro län. Jag är glad att Lena Rådström Baastad har tackat ja till uppdraget som ny landshövding i Örebro län.

Hon tillträder som landshövding den 1 mars 2023 och förordnandet går ut den 28 februari 2029. Hennes lön landar på 109 800 kronor, 5 000 kronor mindre än kollegan Anna Kinberg Batra som i förra veckan utsågs till ny landshövding i Stockholm.

Tidigare KSO i Örebro

Lena Rådström Baastad valdes in i riksdagen vid valet 2018 men lämnade före mandatperiodens slut, i september 2021. Samma höst klev hon även av uppdraget som Socialdemokraternas partisekreterare, en post hon hade i fem år.

Mellan 2006 och 2016 var Rådström Baastad kommunalråd och från 2011 också kommunstyrelsens ordförande i Örebro.

Läs också

Nämnda personer

Lena Rådström Baastad

Landshövding i Örebro län
Fil. kand i arbetslivspedagogik (Örebro uni., 1998)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00