Regeringen splittrad – M och L söker stöd i riksdagen

Regeringen har inte kunnat enas om en ny lag om könsbyte. Nu ger Moderaterna och Liberalerna upp försöken att få med sig Kristdemokraterna och vänder sig i stället till riksdagen.

Regeringens förhandlingar om en ny, moderniserad könstillhörighetslag har brutit samman. Nu söker Liberalerna och Moderaterna själva stöd i riksdagen.
Regeringens förhandlingar om en ny, moderniserad könstillhörighetslag har brutit samman. Nu söker Liberalerna och Moderaterna själva stöd i riksdagen.Foto: Caisa Rasmussen, Henrik Montgomery, Christine Olsson/TT
Miranda OlssonLinda Berglund

En proposition om en ny könstillhörighetslag skulle komma redan i februari, men det har dröjt. Inte heller på listan inför höstens omröstningar i riksdagen finns förslaget med, rapporterar TT. 

Beredningen på socialdepartementet avbröts i våras.

Nu väljer Moderaterna och Liberalerna att gå vidare med lagen på egen hand.

”Vi kommer som två partier söka stöd i riksdagen – en hantering som alla tre regeringspartier står bakom. Vi hoppas där finna brett stöd bland de folkvalda för att ta nästa steg för att modernisera könstillhörighetslagstiftningen och öka transpersoners frihet”, skriver socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M) och jämställdhetsminister Paulina Brandberg (L) med flera i en debattartikel i Expressen.

Liberalernas ledamot i socialutskottet Lina Nordquist skrev också under artikeln.

– Det är ganska okonventionellt. Vi tar lagtexten och föreslår i utskottet att det blir ett utskottsinitiativ, säger hon till Altinget.

Varför går ni den här vägen?

– Beredningen på socialdepartementet avbröts i våras och vi och Moderaterna vill ha igenom lagstiftningen, så då kom vi överens om att eftersom vi inte kan enas i sakfrågan så är vi överens om processen.

Även Kristdemokraterna accepterar alltså att ta lagtexten till utskottet. Skulle riksdagen säga ja kan en ny lag vara på plats 2024.

SD och KD kritiska

Den tidigare S-regeringen presenterade förra sommaren en lagrådsremiss i syfte att göra det enklare att ändra juridiskt kön och sänka åldersgränsen från 18 till 16 år. S har också uppmanat regeringen att runda SD i frågan, som varit kritiska till förslaget.

I Svenska Dagbladet skriver KD:s socialpolitiska talesperson Christian Carlsson att partiet vänder sig emot idén att ”juridiskt kön är något som alla människor fritt ska kunna välja och byta, trots att man inte har diagnostiserats med könsdysfori”.

Han skriver också att försiktighetsprincipen bör vägleda beslutsfattandet och beskriver frågan som komplex, där varken tidigare eller den nuvarande regeringen har kunnat enas:

”Tre olika regeringskonstellationer, med olika partier, har alltså avstått från att lägga fram en proposition på området. Det säger något om frågans komplexitet.”

Läs också

Nämnda personer

Camilla Waltersson Grönvall

Socialtjänstminister (M)
Lärarutbildning svenska/engelska (ej avslutad), Högskolan i Karlstad och Göteborgs universitet

Christian Carlsson

Riksdagsledamot (KD), ordförande i socialutskottet, socialpolitisk talesperson
Juristexamen (Stockholms uni., 2012)

Paulina Brandberg

Jämställdhets- och biträdande arbetsmarknadsminister (L)
Master i juridik (Lunds uni., 2008)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00