Debatt

Regeringen beredd att offra idrottens föreningsdemokrati

Att förändra 51-procentsregeln inom Sveriges högstaligor i fotboll och hockey hotar inte bara svensk föreningsdemokrati. Det går emot vad supportrarna vill, skriver Lars Isacsson (S), riksdagsledamot och fotbollstränare Avesta AIK.

I&nbsp;<a href="https://www.expressen.se/sport/fotboll/allsvenskan/l-oppnar-for-att-utreda-51-procentsregeln-sd-bakom-punkten/" target="_blank" rel="noopener">Expressen</a>&nbsp;uttalar sig statsrådet Johan Pehrson om att skrivningen gäller den så kallade 51-procentsregeln.
Expressen uttalar sig statsrådet Johan Pehrson om att skrivningen gäller den så kallade 51-procentsregeln.Foto: Henrik Montgomery/TT
Lars Isacsson
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Svensk idrott bygger på föreningar och deras medlemmar. Idrott är en folkrörelse i Sverige och så ska det vara när människor frivilligt sluter sig samman i föreningar och demokratiskt arbetar tillsammans. Idrottsrörelsen är en självständig rörelse med en demokratisk struktur från den enskilde medlemmen, via föreningar och specialidrottsförbund till Riksidrottsförbundet.

Starkt stöd för 51-procentsregeln

Det är med oro jag inser att regeringen och Sverigedemokraterna enligt sitt slottsavtal vill initiera ett ”särskilt projekt” för att ”stärka konkurrenskraften” för Sveriges högstaligor inom fotboll och ishockey. I Expressen uttalar sig statsrådet Johan Pehrson (L) om att skrivningen gäller den så kallade 51-procentsregeln.

51-procentsregeln är inskriven i Riksidrottsförbundets stadgar och reglerar att 51 procent av svenska idrottsföreningar ska ägas av medlemmarna. Regeln stärker vanliga medlemmars inflytande över idrottsföreningar och minskar risken för att att privata investerare att ta kontroll över föreningen eller klubben. Det finns ett starkt stöd i Sveriges medlemsstyrda idrottsföreningar att behålla den regeln och därmed kontrollen över föreningarna.

Medlemsinflytande skapar uppenbarligen engagemang som inte är värt att riskera.

Danmark har haft en ökande kommersiell utveckling av fotbollen och deras superliga har en publikminskning på 25 procent på tio år – jämfört med Allsvenskan där publiken ökat med 15 procent under samma period. Allsvenskan och dess supporterkollektiv är i toppklass i Europa vad gäller stämning med levande klackar och tifon. Medlemsinflytande skapar uppenbarligen engagemang som inte är värt att riskera.

”Mycket allvarligt”

Att politiker i regeringen och Sverigedemokraterna nu verkar vara beredda att tvinga Riksidrottsförbundet att ändra sina stadgar är ju mycket allvarligt. Det går också tvärtemot vad den stora majoriteten av supportrar vill, och folkrörelsetanken i idrottsrörelsen. Det känns dessutom som ett agerande som rimmar illa med demokratin i idrottsrörelsen.

Jag har i riksdagen tagit initiativ för att lyfta frågan om regeringens och Sverigedemokraternas agerande för att förändra 51-procentsregeln i konflikt med Riksidrottsförbundet. Skulle det visa sig att regeringen just tänker sig göra det kommer jag kraftfullt försöka motverka en sådan utveckling som skulle skada idrottsrörelsen och dess demokratiska grundbultar.

Läs också

Nämnda personer

Johan Pehrson

Partiledare Liberalerna, arbetsmarknads- och integrationsminister
Jur. kand (Uppsala uni., 1996)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00