Realisten som tog makten i Hagfors

INTERVJU. I Hagfors kommun fick partiet Oberoende realister 36,5 procent av rösterna och lyckades knäppa alla riksdagspartier på näsan. Kommunstyrelsens ordförande Jens Fischer (OR) tror att fokus på sakpolitik framför ideologi är framtiden.

Kommunstyrelsens ordförande Jens Fischer (OR).
Kommunstyrelsens ordförande Jens Fischer (OR).Foto: Tommy Pedersen/TT
Johan Manell

Lokalpartiet Oberoende realister (OR) lyckades på rekordtid knipa makten i en tidigare S-dominerad kommun. I valet 2014 fick Socialdemokraterna över 50 procent i kommunvalet och styrde i ensam majoritet. Men våren 2017 startade lokalprofilen Peter Åkerström utmanarpartiet OR.

Efter ett tag fick han med sig poliskollegan Jens Fischer på tåget. Fischer blev partiordförande sommaren 2017 och bara ett år senare blev Oberoende realister största parti med 36,5 procent av rösterna. Inte i någon annan kommun fick ett lokalt parti lika starkt stöd.

Sakfrågor

Nu styr OR kommunen i minoritet. Kommunstyrelsens ordförande är Jens Fischer. Det politiska receptet stavas fokus på sakfrågor.

– När man hamnar i en situation där det blir låsningar i politiken släpper vi allt vad gäller ideologier och fokuserar på sakfrågorna, säger han till Altinget.

Snart är alla partier mer eller mindre ganska lika vilket gör att ideologierna försvinner mer och mer.

Jens Fischer (OR)
Kommunstyrelsens ordförande Hagfors

Partiet har ingen uttalad ideologi utan tar ställning i varje förslag.

– Det spelar ingen roll om det kommer från V eller från SD. Är förslaget bra för kommunen, då lyssnar vi.

Tror på spridning

Den inställningen till politiken kommer bli vanligare framöver spår Jens Fischer.

– Snart är alla partier mer eller mindre ganska lika vilket gör att ideologierna försvinner mer och mer. Vi är föregångare. Jag tror att det kommer bli mer av den här typen av fokus på sakpolitik ju längre fram vi kommer. Vi är lite före just nu.

Vägen till framgång

Jens Fischer ser flera skäl till att partiet lyckades bryta den socialdemokratiska dominansen i Hagfors. Dels att invånarna var trötta på det styre som varit, dels att OR hade representanter som väljarna kände till. Sen fick partiet också draghjälp av att kommunfullmäktige i november 2017 röstade för en F-3-skola i Råda, trots att väljarna i en folkomröstning förordat en F-6-skola.

– Men det var inte grunden till att vi startade partiet. Långt därifrån. Vi såg att kommunen behövde ha en annan typ av styrning och vi trodde att vi skulle kunna göra saker bättre, säger Jens Fischer.

Fokus på Hagfors

Intresset från andra lokalpartier hur OR har lyckats har varit stort men för Jens Fischer är fokus i nuläget på Hagfors. Några planer på att lansera OR i regionen eller i ett riksdagsval finns inte i dagsläget.

– Det pågår en intensiv fas när det gäller investeringar här i Hagfors. Det har väl också gjort att tiden inte räckt till för allt heller.

Dokumentation

Starkaste lokalpartier i kommunvalet

1. Oberoende Realister, Hagfors kommun (36,5 procent)

2. Nykvarnspartiet, Nykvarns kommun (30,4 procent)

3. Perstorps framtid, Perstorps kommun (29,8 procent)

4. Waxholmspartiet - borgerligt alternativ, Vaxholms kommun (24,7 procent)

5. Bjärepartiet, Båstads kommun (22,2 procent)

6. Konsensus - För Vadstenas Bästa, Vadstena kommun (22,1 procent)

7. Lysekilspartiet, Lysekils kommun (21 procent)

8. Sjukvårdspartiet, Haparanda kommun (19,5 procent)

9. Framtid S, Pajala kommun (19,1 procent)

10. Västra Initiativet, Sollefteå kommun (18,6 procent)



E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00