Privat omsorgsboende undanhöll avvikelser – kommunen tar över

Ett privat vård- och omsorgsboende i Mora har inte informerat kommunen om avvikelser under flera månader, det avslöjar Mora Tidning. Nu väljer kommunen att bryta avtalet med företaget och boendet övergår nu i kommunal drift.

Kommunhuset i Mora.
Kommunhuset i Mora.Foto: Mora kommun
Albin Bohlin

Under november, december och januari har företaget Forenede care, som driver vård- och omsorgsboendet Tomtebogården i Mora, inte rapporterat in avvikelser till kommunen. Företaget fick en skriftlig varning från kommunen med ett krav att redovisa hur många allvarliga avvikelser och Ivo-anmälningar som boendet har registrerat och/eller skickat in till Ivo.

I slutet av januari kunde Mora Tidning avslöja att det, under perioden när avvikelser inte har rapporterats, har skett flera allvarliga vårdincidenter på boendet. Det rör sig om boende som inte har duschat på flera veckor, som har haft intorkad avföring på händerna och som har suttit länge i nedkissade kläder – avvikelser som boendet tidigare har kritiserats för.

– Vi tycker att man inte har levt upp till avtalet och det ser vi väldigt allvarligt på. Det är inte acceptabelt när vi ser att det upprepas och fortsätter att komma in samma sorts avvikelser, säger Mora kommuns socialchef Anna Ståhlkloo till Mora Tidning.

”Inte något svårt beslut”

Den 30 januari meddelade Mora kommun att socialnämnden, under ett extrainkallat sammanträde, har beslutat att säga upp avtalet med Forenede care och att boendet kommer att övergå i kommunal drift den 1 maj 2024.

– Nu uppfattade vi att situationen var så allvarlig att vi inte kan fortsätta, vi har nått vägs ände. Vi avslutar avtalet i samförstånd med bolaget och det var inte något svårt beslut att ta, för något parti, säger Bert Persson (C), socialnämndens ordförande i Mora kommun, till Mora Tidning.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00