Polischefen Mats Löfving hittad död i sitt hem

Stockholms regionpolischef Mats Löfving är död, meddelar Polisen på onsdagskvällen. ”Det är oerhört tragiskt”, säger rikspolischef Anders Thornberg.

Mats Löfving blev 61 år.
Mats Löfving blev 61 år.Foto: Henrik Montgomery/TT
Miranda Olsson

Mats Löfving hittades avliden i sitt hem i Norrköping på onsdagskvällen, meddelar Polisen.

”Det är med stor sorg och bestörtning jag tagit emot besked om att ställföreträdande rikspolischef och regionpolischef Mats Löfving har avlidit. Det är oerhört tragiskt”, säger rikspolischef Anders Thornberg.

Utredning kom samma dag

I december omplacerades Mats Löfving från sin tjänst som polischef i Stockholmsregionen. Han har tidigare varit chef för polisens nationella operativa avdelning Noa.

Tidigare på onsdagen presenterade polisens externa utredare Runar Viksten sin rapport som konstaterar att Mats Löfving vid flera tillfällen varit jävig i ärenden kopplade till tidigare underrättelsechefen Linda Staaf.

– Jag har jättemånga tankar kring hur alla människor kan göra fel, men man är fortfarande en människa och konsekvenserna får aldrig bli så här stora, säger Polisförbundets ordförande Katarina von Sydow i P1-morgon på torsdagsmorgonen.

Den utredning om grovt tjänstefel som Åklagarmyndigheten tidigare inlett läggs ner.

– Med anledning av att den misstänkte enligt uppgiften är avliden finns det inte längre anledning att fullfölja förundersökningen, säger vice chefsåklagare Bengt Åsbäck.

Anhöriga underrättats

En utredning har påbörjats med anledning av dödsfallet och anhöriga till Mats Löfving ska ha underrättats.

”Mina tankar går till Mats Löfving, hans anhöriga och arbetskollegor. Vi kommer göra allt vi kan för att stödja dem i denna svåra stund”, säger Anders Thornberg.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00