Utredaren: Mats Löfving borde få sparken

Utredaren Runar Viksten har kommit fram till att polischefen Mats Löfving var jävig i flera beslut som rörde dåvarande NOA-chefen Linda Staaf.

Runar Viksten presenterar slutsatserna från sin utredning.
Runar Viksten presenterar slutsatserna från sin utredning.Foto: Jonas Ekströmer/TT
Johan Manell

Polischefen Mats Löfving får svidande kritik i den utredning som rikspolischefen tillsatt kring olika jävsanklagelser kopplat till den tidigare chefen för Nationella operativa avdelningen (Noa), Linda Staaf.

De båda hade ett förhållande och Löfving var som Staafs chef därför jävig vid fyra tillfällen. Bland annat när Staafs lön höjdes och när hon tilldelades tjänstevapen. Besluten i sig var motiverade, anser Viksten, men jävssituationen är ändå allvarlig.

– Och då blir min slutsats att det här beslutet är rätt i sak men Löfving borde inte ha fattat det i och med att han var jävig, säger Viksten exempelvis om lönehöjningen.

Kan få sparken

De sammanfattande slutsatserna i rapporten och de föreslagna konsekvenserna är benhårda.

”På grund av det anförda kommer jag fram till uppfattningen att de brister som kan läggas Mats Löfving till last är så allvarliga att det måste sättas i fråga om han är lämpad för ledarskapsuppgifter inom Polismyndigheten. Jag anser därför att rikspolischefen har att överväga åtgärder för att skilja Mats Löfving från hans anställning eller åtminstone att skilja honom från hans befattning som chef”.

Däremot anser Viksten inte att rikspolischef Anders Thornberg hade kunnat agera på annat sätt än han gjort.

Inget fel i tillsättningen

Samtidigt presenterar Viksten en annan bild kring själva tillsättningen av tjänsten än den som förekommit i media. Staaf ska ha suttit i ledningsgrupp och haft de nödvändiga akademiska meriterna.

– Ingenting motsäger att hon var den mest lämpade för tjänsten, säger han.

I det beslutet var Löfving heller inte jävig eftersom, Viksten åtminstone tror, att förhållandet inleddes efter tillsättningen.

Förundersökning

Samtidigt är inte sista ordet sagt i polishärvan. I december inleddes en förundersökning om grovt tjänstefel mot Löfving. I väntan på resultatet av den är Mats Löfving omplacerad.

Altingets gratis nyhetsbrev


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00