Om  
PM Nilsson

PM Nilsson återvänder till Dagens industri

PM Nilsson återvänder till Dagens industris ledarredaktion. Det framgår av ett beslut från Karensnämnden som Altinget har tagit del av. Enligt DI:s chefredaktör Peter Fellman ska han inte bevaka svensk inrikespolitik.

”Om man kan bli partiledare när man skallat folk två gånger borde man kunna bli journalist på DI när man fiskat ål”, säger DI:s chefredaktör Peter Fellman till Altinget.
”Om man kan bli partiledare när man skallat folk två gånger borde man kunna bli journalist på DI när man fiskat ål”, säger DI:s chefredaktör Peter Fellman till Altinget.Foto: Anders Wiklund/TT
Miranda Olsson

Efter en kort karriär som statssekreterare hos statsminister Ulf Kristersson återvänder PM Nilsson nu till Dagens industri där han mellan 2013 och 2022 var tidningens politiska redaktör.

Den 1 september 2023 avser han att återgå till ledarredaktionen, vilket framgår av ett beslut från Karensnämnden.

”På Dagens Industri kommer han arbeta på ledarredaktionen och driva opinion i för företagen viktiga frågor. Det är ett arbete som han hade i nio år innan han blev statssekreterare”, står det i dokumentet.

– Vi hade tänkt berätta om det senare, säger Dagens industris chefredaktör Peter Fellman när Altinget når honom.

– PM har de senaste åren varit en av de absolut viktigaste opinionsbildarna i Sverige som har kunnat dra sambanden mellan ett välmående samhälle och en välfungerande ekonomi. Han är väldigt viktig för Sverige, inte minst för det svenska näringslivet, och för Dagens industri.

Försvårande omständigheter

Fellman sade i februari att han ville ha tillbaka PM Nilsson, men pekade också på vad han kallade ”försvårande omständigheter”.

– Då får man väga det mot ålfiske, att inte riktigt säga som det är, att ljuga för myndigheterna – två gånger dessutom – och att faktiskt ha varit anställd av Moderaterna, sade han i podden ”Lägg ut”.

Han har gjort fel, säger Fellman. 

– Men vi vill inte ha en kultur på DI där man inte kan göra fel ibland och vara diskvalificerad för all framtid. Om man kan bli partiledare när man skallat folk två gånger borde man kunna bli journalist på DI när man fiskat ål.

Blir ledarskribent

PM Nilsson kommer inte återvända till tjänsten som politisk redaktör, som i dag innehas av Frida Wallnor. I stället blir han ledarskribent – och ska inte skriva om svensk inrikespolitik.

”Jag ska i huvudsak syssla med fördjupande ledarjournalistik”, skriver Nilsson i ett sms till Altinget.

– Det är klart att PM inte ska skriva om Ulf Kristersson som han har jobbat med, säger Peter Fellman.

Chefredaktören beskriver i stället ett ”nytt, annorlunda format” där PM Nilsson bland annat ska bevaka teknik, hållbarhet och situationen i omvärlden.

Läs också

Klev av efter två månader

PM Nilsson lämnade sin tjänst på Regeringskansliet i februari efter att det kommit fram att han hade dömts för att ha fiskat ål utan tillstånd.

Han värvades efter det till tankesmedjan Timbro där han har varit ansvarig för klimat-, miljö-, stads- och landsbygdsfrågor.

Karensnämnden bedömer att hans nygamla anställning på Dagens industri inte föranleder behov av övergångsrestriktioner.

Altingets gratis nyhetsbrev

Nämnda personer

PM Nilsson

Vd Timbro, fristående krönikör Dagens industri

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00