Om  
Pål Jonson
Micael Bydén

Pål Jonson om ny ÖB: Oppositionen kommer att informeras

Micael Bydén kliver av som ÖB efter sommaren och det är dags för regeringen att hitta en efterträdare. Hur stort inflytande SD kommer att få när en ny överbefälhavare ska utses ger inte försvarsminister Pål Jonson (M) något rakt svar på. ”Det är kutym att informera i regeringskretsen”, säger han.

Micael Bydén lämnat Försvarsmakten i september och ska då sannolikt ägna sig åt konsultverksamhet, han har redan registrerat ett bolag. Frågan är vem som ska ta över som ny överbefälhavare?
Micael Bydén lämnat Försvarsmakten i september och ska då sannolikt ägna sig åt konsultverksamhet, han har redan registrerat ett bolag. Frågan är vem som ska ta över som ny överbefälhavare?Foto: Försvarsmakten
Johanna Alskog

I september slutar Micael Bydén som Sveriges överbefälhavare. Men försvarsminister Pål Jonson (M) avslöjar inte hur långt regeringen har kommit i processen med att vaska fram Bydéns efterträdare och inte heller när regeringen hoppas att kunna presentera ett namn.

Inte heller ger han något rakt svar på vilket inflytande Sverigedemokraterna kommer att ha i valet av en ny ÖB.

– Det är kutym att informera i regeringskretsen, säger han vid en träff med riksdagsjournalister på tisdagen.

Få med sig S?

På frågan om det finns en ambition att försäkra sig om att oppositionen, inte minst Socialdemokraterna, ställer sig bakom valet av ny ÖB svarar Jonson att oppositionen kommer att informeras. Han hänvisar även till idén med den parlamentariska försvarsberedningen – att skapa bred enighet kring viktiga försvarsbeslut.

Huruvida det är dags för en kvinna på ÖB-stolen svarar Pål Jonson endast att det ska vara ”en bra person” som dessutom har lång och bred militär erfarenhet.

Nämnda personer

Pål Jonson

Försvarsminister (M)
Fil. dr i krigsvetenskap (King's College i London, 2005), M.A i Europeisk politik (College of Europe, 1999) B.A i statsvetenskap (Georgetown uni. 1998)

Micael Bydén

överbefälhavare vid Försvarsmakten (t.o.m 1 oktober 2024)
Officerutbildning och chefsutbildning via Försvarsmakten

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00