Överblick: Vårbudgeten får kritik och historisk höjning av utgiftstaket

ÖVERBLICK. Finansministern presenterar vårbudgeten för 2020 – historisk höjning av utgiftstaket. I ett värsta scenario kan arbetslösheten stiga till 13,5 procent. Regeringen föreslår en miljard till ökad testning av covid-19. Enligt flera aktörer är regeringens ekonomiska prognos allt för optimistisk. 

Foto: Jessica Gow/TT
Josefin LingströmMarie Lundahl

I dag, onsdag, presenterade finansminister Magdalena Andersson (S) vårbudgeten för 2020, som till stor del domineras av det pågående coronautbrottet.

För att ha beredskap att hantera de ekonomiska konsekvenser som följer med coronakrisen föreslår regeringen en historisk höjning av utgiftstaket med 350 miljarder kronor.

– Det är första gången en sittande regering föreslår förändringar i utgiftstaket, och vi förslår en mycket omfattande höjning. Det är för att ta en ordentlig höjd för att satsningarna vi redan har presenterat kan bli dyrare än förväntat, säger finansministern under morgonens pressträff.

Värsta alternativscenario

I ett värsta alternativscenario räknar regeringen med att arbetslösheten under 2020 uppgår till 13,5 procent, jämfört med huvudscenariot om 9 procent. A-kassan stärks därför med drygt sex miljarder kronor utöver de 5,3 miljarder kronor som tidigare presenterades den 30 mars.

Enligt regeringens huvudprognos väntas svenskt BNP hamna på ett underskott med drygt 4 procent år 2020, för att sedan återhämta sig till 2021. Men enligt det sämre scenariot kan BNP väntas rasa med hela 10 procent, vilket senare återhämtas till 4 procent 2021.

Ökad testning

Inom området vård och hälsa föreslår regeringen bland annat tre miljarder i riktade medel till hälso- och sjukvård och omsorg. Ökad testning av covid-19 föreslås få en miljard kronor.

Vidare tar regeringen höjd för kostnader för slopat läkarintyg, smittbärarpenning och individersättning för karensavdrag med totalt 2,5 miljarder. Stöd till barn i utsatthet samt våldsutsatta kvinnor och barn föreslås få 50 miljoner kronor.

Oppositionen skeptisk

Under onsdagsförmiddagen kommenterar respektive riksdagsparti regeringens vårbudget.

Moderaternas ekonomisk-politisk talesperson Elisabeth Svantesson (M) säger under förmiddagens pressträff att de vill satsa ännu mer på krisåtgärder. Däribland helt slopade arbetsgivaravgifter under april och maj samt möjlighet till korttidspermittering på heltid.

Ulla Andersson, Vänsterpartiets ekonomisk-politisk talesperson, tycker att regeringens krispaket är omfattande och det finns bra satsningar på utbildning. Men hon går hårt emot att man inte satsar mer pengar på vård, skola och omsorg.

– Inte ens i den värsta krisen klarar Socialdemokraterna att lägga en budget som värnar anställda i välfärden, säger Andersson under pressträffen.

V hade velat se budgetsatsningar på snabbutbildningar i smittskydd inom äldreomsorgen samt mer resurser till Arbetsförmedlingen bland annat.

Regeringen alltför optimistisk

Flera aktörer anser att regeringens ekonomiska huvudprognos är allt för optimistisk. Enligt SBAB:s chefsekonom Robert Boije är det sannolikt med en arbetslöshet på 13,5 procent och ett underskott av BNP på tio procent, det som regeringen beskriver som ett pessimistiskt alternativscenario. Det skriver TT.

Svenskt näringsliv kommenterar regeringens vårbudget och tycker också att huvudprognosen är för ljus.

– Regeringen har ett optimistiskt scenario där tillväxten tar fart igen under andra halvåret i år. Det är långt ifrån säkert att återhämtningen blir snabb och kraftfull. Men sannolikheten för en snabb återhämtning ökar betydligt om kraftfulla krisåtgärder nu räddar företag och jobb, säger Jan-Olof Jacke, vd Svenskt näringsliv, i ett pressmeddelande.

Svenskt näringsliv anser att det behövs fler kraftfulla åtgärden än vad som redan presenterats för att rädda företag och jobb.

Sveriges kommuner och regioner (SKR) tycker att vårbudgeten är "otillräcklig för kommunsektor". SKR gör bedömningen att de ytterligare miljarder som skjuts till inom kommunsektorn inte kommer att täcka de uteblivna skatteintäkterna. Det skriver SKR i ett pressmeddelande.

Sifo: Viktigast för väljarna

Enligt en ny undersökning från Sifo, på uppdrag av Expressen, är sjukvård och ekonomi i dagsläget de viktigaste frågorna för väljarna. Den rådande krisen har rört om i det politiska landskapet och väljarna har svängt i vilka frågor de anser viktigast.

– Att ekonomi och sysselsättning ökar i vikt gynnar framför allt Socialdemokraterna och Moderaterna, säger Sifos opinionschef Toivo Sjörén till Expressen.

Utredning lämnas över

Under onsdagseftermiddagen tar demokrati- och kulturminister Amanda Lind (MP) emot utredningen "Ett museum om Förintelsen" från särskilda utredaren Birgitta Svensson.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00