Överblick: V vill regera med C, fetma osynliggörs och familjevecka efterlyses

Tidigare demokratiutredaren Olle Wästberg manar partierna att tänka på representativiteten när de sätter sina vallistor. Folkhälsomyndigheten får kritik för att utesluta riskgrupper. Nooshi Dadgostar vill regera med Annie Lööf och Kommunal undrar var familjeveckan blev av. 

Att C-ledaren Annie Lööf tagit avstånd från Vänsterpartiet ser inte Nooshi Dadgostar som ett hinder för samregerande. 
Att C-ledaren Annie Lööf tagit avstånd från Vänsterpartiet ser inte Nooshi Dadgostar som ett hinder för samregerande. Foto: Janerik Henriksson/TT
Sanna Rayman

I en intervju i Göteborgs-Posten öppnar Vänsterpartiets partiordförande Nooshi Dadgostar i dag för att regera tillsammans med Centerpartiet efter valet. Dadgostar menar att en regering bestående av V, S, MP och C i praktiken lär bli en oundviklig konstellation om dagens regeringspartier ska få en chans att regera vidare.

Att C-ledaren Annie Lööf tagit avstånd från V ser inte Dadgostar som ett hinder, däremot inskärper hon att ett stöd från V skulle kosta, i form av mer V-politik.

Den hållningen kom till uttryck även i Agenda på söndagskvällen när Dadgostar hotade att fälla regeringen om ett förslag om marknadshyror skulle läggas fram.

Kommunal efterlyser familjeveckan

Inför förra valet lovade Socialdemokraterna att införa en så kallad familjevecka, men ännu har reformen inte synts till. Det kritiserar nu fackförbundet Kommunal i en debattartikel i Expressen där man uppmanar S-regeringen att leverera. Ordföranden Tobias Baudin skriver:

”Faktum är att det nu enbart är en budgetproposition, en budgetförhandling som står mellan förverkligande eller svek. Varför låter man den reform som, fullt utbyggd, skulle ge en veckas extra ledighet per år för föräldrar att kunna vara med sina barn stå och vänta i kulisserna?”

Övervikt och fetma osynligt i journalerna

Enligt en rapport som Socialstyrelsen nyligen publicerade är övervikt och fetma en av de främsta riskfaktorerna för allvarlig covid 19. Problemet för denna riskgrupp är att diagnosen övervikt/fetma sällan syns i journalerna. Det rapporterar SVT i dag.

För de drabbade innebär detta att de inte kallats till vaccinering som riskgrupp, trots att de borde ha prioriterats.

Fetmaforskaren Joanna Uddén säger till SVT att den gräns som Folkhälsomyndigheten har satt för när överviktiga är riskgrupp är på tok för hög och att riskerna i realiteten startar mycket tidigare än vid BMI 40. Uddén säger att hon är ”chockad över att myndigheterna inte agerar” och har flera gånger försökt kontakta Folkhälsomyndigheten för att få prioriteringsordningen ändrad, utan resultat.

Bristande representativitet hot mot demokratin

I de flesta partier pågår nu nomineringar inför nästa års val och på DN Debatt i dag pläderar tidigare demokratiutredaren Olle Wästberg för hur viktigt det är att partierna tänker på väljarepresentativitet när de fastställer sina valsedlar. Wästberg skriver:

”Sannolikheten att känna sig bekant med en riksdagsledamot är fyra gånger högre bland akademikerfamiljer än bland arbetarfamiljer och dubbelt så hög bland personer med hög än med låg inkomst. Detta förhållande leder till att många svenskar anser att politiker befinner sig i ett annat universum än de själva.”

Representativiteten som behöver ökas är inte en, utan flera, menar Wästberg som nämner bland annat ålder och funktionshinder som eftersatta områden.

Han argumenterar också för att det vore gynnsamt för demokratin om den gemensamma valdagen för nationella och lokala valen avskaffades.

Händer i dag

Finanspolitiska rådet håller digital pressträff klockan 13 då 2021 års utgåva av rapporten Svensk finanspolitik presenteras.

Polisförbundet arrangerar digitalt seminarium om framtidens polis och vilken utbildning och specialisering som kommer att krävas för att klara framtidens utmaningar. Medverkar gör Rikspolischef Anders Thornberg, riksåklagare Petra Lundh och Polisförbundets ordförande Lena Nitz.

Läs även Polisförbundets debattartikel på samma tema på Altinget i dag. 

Nämnda personer

Nooshi Dadgostar

Partiledare Vänsterpartiet
Juridikstuderande (Stockholms uni., 2009-)

Tobias Baudin

Partisekreterare Socialdemokraterna
Gymnasieutbildning el/teleteknik

Olle Wästberg

Tidigare generaldirektör Svenska institutet, utredare i 2014 års demokratiutredning, riksdagsledamot (L)
Studier i ekonomisk historia (Stockholms uni.)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00