Överblick: Strandhäll ny talesperson och KD vill se bonus för fastanställning

ÖVERBLICK. Flera oppositionspartier samt LO anser att regeringens förslag om ersättning till föräldrar om skolorna stängs är för låg. Annika Strandhäll (S) blir jämställdhetspolitisk talesperson. Kristdemokraterna vill premiera bolag inom äldreomsorgen som fastanställer personal. Läs Altingets överblick.

Foto: Erik Simander/TT

Enligt flera oppositionspartier samt LO är regeringens förslag om tillfällig föräldrapenning om skolorna stänger alldeles för låg. Det rapporterar Ekot.

– Det här skulle kunna påverka ekonomin avsevärt för barnfamiljer, och det är ingen bra situation för barnen helt enkelt och för familjerna, säger Julia Kronlid (SD), socialförsäkringspolitisk talesperson.

Regeringens förslag till ersättning för föräldrar som tvingas vara hemma med barn om skolorna stänger motsvarar 90 procent av den ordinarie dagersättningen vid vård av sjukt barn (vab). Men oppositionen vill se samma ersättningsnivå.

– Vi tycker att det ska vara 100 procent av vab, alltså exakt samma nivå som när man i dag är hemma och vabbar, minst, säger Kronlid till Ekot.

KD: Bonus för fasta vårdjobb

Kristdemokraterna föreslår en bonus till kommunala och privata bolag inom äldreomsorgen som tillsvidareanställer personal som i dagsläget är timavlönade. Det skriver partiet i ett pressmeddelande.

– Det finns omkring 90 000 personer i äldreomsorgen som har timanställning, utan egentlig möjlighet till sjuklön eller mer ordnade arbetsförhållanden. 40 procent av vårdbiträdena är timanställda. Det skapar en stor osäkerhet för dem, säger partiledare Ebba Busch (KD).

KD vill under en tidsbestämd period på fyra månader erbjuda arbetsgivare 50 000 kronor per anställd person som går från timavlönad till tillsvidareanställd. Kravet är att den anställde under år 2020 arbetat minst 200 timmar för samma arbetsgivare.

Partiet bedömer att 20 000 personer tillsvidareanställs, vilket väntas kosta staten 1 miljard kronor.

Strandhäll ny talesperson

Annika Strandhäll (S), tidigare socialminister, blir partiets nya talesperson för jämställdhetsfrågor. Det skriver Aftonbladet.

Hennes uppgift blir att ge Socialdemokraterna en tydligare feministisk röst. Hon ska även utveckla arbetet med jämställdhetspolitiken inför partikongressen nästa år samt inför valrörelsen 2022.

– Det är ingen hemlighet att jag även i mina tidigare politiska och fackliga roller har haft ett starkt jämställdhetsfokus och att de frågor jag ansvarat för haft en tydlig vinkling där man har kunnat se jämställdhet kopplat till kvinnor och flickor, som psykisk ohälsa, sjukskrivningar, pensioner, säger Strandhäll till Aftonbladet.

Hon vill även lyfta kvinnors utsatthet under rådande kris.

– En del blir väldigt provocerade när man lyfter jämställdhetsfrågorna kopplade till pandemin. Men verkligheten är ju så att vi vet att kvinnor och flickor många gånger får betala ett högt pris när ett land befinner sig i en global kris, säger hon.

Bildt förespråkar globalt samarbete

I en intervju med Dagens nyheter säger den förre stats- och utrikesministern Carl Bildt att världen behöver sluta samman för att möta den globala coronakrisen.

– Om vi inte har ett globalt svar på en global utmaning så riskerar vi att förlora, säger Bildt till DN.

Enligt den tidigare ministern har rådande kris uppdagat svagheterna som finns i det internationella samarbetet.

– Den ekonomiska utvecklingen på lång sikt kommer att kasta långa politiska skuggor över hela världen, säger han bland annat.

Nämnda personer

Annika Strandhäll

Riksdagsledamot (S), ordförande S-kvinnor
Studier i arbets- och organisationspsykologi och i organisation och ledarskap (Göteborgs uni.)

Carl Bildt

Särskilt sändebud WHO
Studier vid Stockholms uni.

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00