Överblick: Stödmiljard till kultur- och idrottsbranschen och Swedavia storvarslar

ÖVERBLICK. Regeringen ger kultur- och idrottsbranchen 1 miljard i stöd. Swedavia varslar 800 anställda. Reformeringen av Arbetsförmedlingen hotas. Karensavdraget utvidgas. Läs Altingets överblick.

Kulturminister Amanda Lind (MP) vid pressträffen om stödet till kultur- och idrottsbranchen.
Kulturminister Amanda Lind (MP) vid pressträffen om stödet till kultur- och idrottsbranchen.Foto: Nils Petter Nilsson/TT
Johan Manell

Både kulturbranschen och idrottsrörelsen har drabbats hårt av coronakrisen, inte minst genom regeringens beslut att stoppa folksamlingar på över 500 personer. Nu presenterar regeringen en krismiljard till dessa branscher.

– Det här är ett direkt bidrag till föreningar, arrangörer och kulturskapare runt om i landet, som jag vet är efterlängtat, säger kulturminister Amanda Lind (MP), på en pressträff.

Miljarden är fördelad så att 500 miljoner går till kulturbranschen och 500 miljoner till idrotten. Hur pengarna ska fördelas specifikt inom varje bransch är upp till expertmyndigheter och Riksidrottsförbundet att avgöra.

Statligt ägda kulturinstitutioner som exempelvis Kungliga operan och Dramaten omfattas inte av stödet.

Varsel och permittering

Det statlig statligt ägda flygplatsbolaget Swedavia varslar 800 av sina anställda. Samtidigt som 1900 av företagets 2500 anställda permitteras. Det skriver företaget i ett pressmeddelande.

Volvo cars stoppar sin produktion i Sverige. Totalt berörs 25 000 anställda rapporterar Ekot.

– Vi stänger vår produktion i Sverige och i Belgien har vi gjort det sedan ett par dagar. Sedan säger vi åt våra medarbetare på kontoret att jobba hemifrån i största möjliga utsträckning, säger Volvo cars vd Håkan Samuelsson till Ekot.

Däremot ska det, än så länge, inte vara aktuellt att varsla de anställda.

Januariavtalet

Coronakrisen gör att delar av januariavtalet hotas. Det skriver Expressen. Vänsterpartiet vill stoppa reformeringen av Arbetsförmedlingen och planerar att lägga ett initiativ i riksdagen om inte regeringen självmant kommer fram till samma slutsats.

– Reformeringen bör avbrytas helt. Arbetsförmedlingen är väldigt försvagad av Centerpartiets politik, säger Jonas Sjöstedt (V), partiledare till Expressen.

Statsminister Stefan Löfven (S) hintar att reformen, åtminstone kommer att skjutas upp.

– Just nu är fokus för Arbetsförmedlingen att hantera den här situationen. Inget annat, säger Löfven.

Centerpartiets vikarierande partiledare Anders W Jonsson vill inte säga vare sig bu eller bä i dagsläget.

– När vi har krisen under kontroll och kan överblicka följderna kommer det att behövas ett antal stora, långsiktiga reformer för att få fart på ekonomin igen. Hur det förhåller sig till det avtal vi träffade för ett år sedan är jag inte beredd att ta ställning till nu.

Utvidgat karensundantag

På tisdagen meddelade regeringen att den tillfälligt slopade karensdagen ska omfatta fler grupper. Tidigare har regeringen aviserat att personer i anställning, företagare och personer med arbetslöshetsersättning ska omfattas av förslaget. Nu innefattas även personer med aktivitetsstöd, etableringsersättning och utvecklingsersättning.

Problem för domstolar

Domstolar tvingas ställa in förhandlingar på grund av coronaviruset, rapporterar Ekot. Det har att göra med att det saknas nämndemän som kan delta i rättegångarna. Närmare hälften av landets nämndemän är 65 år eller äldre. '

På grund av Folkhälsomyndighetens rekommendation att personer över 70 år ska stanna hemma leder det till brist på nämndemän, framför allt i Stockholm.

– Om situationen blir värre så utesluter jag inte att vi hamnar i ett läge där vi helt enkelt inte har nämndemän för de förhandlingar som vi måste genomföra. Det kan innebära att en person inte kan sitta häktad i väntan på att rättegången genomförs, och att personen kan komma att behöva släppas från häktet, säger Fredrik Nydén, rådman vid Södertörns tingsrätt, till Ekot.

Nämnda personer

Amanda Lind

Riksdagsledamot (MP), ordförande i kulturutskottet, kulturpolitisk talesperson, talesperson för nationella minoriteter och mediefrågor
Psykolog (Umeå uni., 2009)

Jonas Sjöstedt

Toppkandidat (V) Europaparlamentsvalet, tidigare partiledare Vänsterpartiet
Gymnasieutbildning

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00