Överblick: S rusar i opinionen och uppehållstillstånd i fara

ÖVERBLICK. Coronakrisen har gjort att stödet för Socialdemokraterna skjuter i höjden. Flera som har sitt uppehållstillstånd knutet till arbete riskerar att förlora det, varnar Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik. Personal på Statens servicecenter exponeras för smitta. Läs Altingets överblick.

I Aftonbladet/Demoskops senaste mätning går Socialdemokraterna starkt framåt. Partiet ökar med 5,3 procentenheter och får 27,9 procent av väljarstödet.

– Jag tolkar det som att väljarna har stark tilltro till att regeringen agerar rätt och gör allt för att värna människor liv och hälsa i en svår tid. Jag tror också att många ser och uppskattar arbetet för att rädda svenska jobb och företag, säger Lena Rådström Baastad (S), partisekreterare till Aftonbladet.

De partier som backar mest är Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna. Totalt närmar sig januaripartierna det konservativa blocket (M,KD och SD). Det skiljer nu bara 1,8 procentenheter mellan dessa. Samtidigt får inget av blocken majoritet.

Utsatt på servicekontor

SVT rapporterar att flera handläggare på servicekontor känner sig oroade för att coronasmittade personer har kommit in på kontoren.

En handläggare på Migrationsverkets kontor i Sundbyberg har också blivit coronasmittad.
Generaldirektören på Statens servicecenter, Thomas Pålsson, säger till SVT att det kan bli aktuellt att stänga kontoren.

– Smittade personer ska ju inte vara i våra lokaler. Det är ett brott mot smittskyddslagen, men vad kan vi göra? Vi har ett samhällsuppbärande uppdrag och ska hålla öppet så att medborgarna kan få hjälp i sin kontakt med myndigheterna, men om läget ändras så får vi överväga stänga kontoren, säger han.

Uppehållstillstånd i fara

Migrationsverket flaggar för att tusentals personer riskerar att förlora sitt uppehållstillstånd som en konsekvens av coronapandemin, skriver DN. Det rör sig om personer som har sina uppehållstillstånd knutna till krav på arbete eller inkomst.

– Det finns inte någonting i lagstiftningen som tar hänsyn till den här situationen, säger Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik till DN.

Men från regeringens sida finns inga planer på lagändringar meddelar justitieminister Morgan Johansson (S) till tidningen.

M och KD vill slänga ut Orbán

Efter att Ungerns parlament gett premiärminister Viktor Orbán rätt att styra landet utan hänsyn till parlamentet under krisen kommer nu krav från medlemspartier i Europaparlaments konservativa partigrupp EPP att slänga ut Orbáns parti Fidesz ur partigruppen, skriver TT.

Bland dem som står bakom kravet finns svenska Moderaterna och Kristdemokraterna.

"Vi vill framföra vår djupa oro över den politiska utvecklingen i Ungern, särskilt den lag som parlamentet antog den 30 mars" skriver bland andra Moderaternas partiledare Ulf Kristersson och Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch i ett brev till EPP:s ordförande Donald Tusk.

Forrige artikel Eva Nordmark: Eva Nordmark: "Det handlar om att fokusera på här och nu" Næste artikel Överblick: AF går på knäna och regeringen flörtar med oppositionen Överblick: AF går på knäna och regeringen flörtar med oppositionen