Överblick: S ger Natobesked i veckan och Bulgarien blockar sanktionspaket

Den 15 maj kommer Socialdemokraternas partistyrelse att ta ställning till Nato-medlemskap. Alla EU-länder utom ett vill se sanktioner mot import av rysk olja och Ulf Kristersson vann, enligt tittarna, Agendas partiledardebatt.

Foto: Lars Schröder/TT
Johan Manell

Partisekreterare Tobias Baudin (S) meddelar att Socialdemokraternas partistyrelse kommer att ge besked i Nato-frågan på söndag den 15 maj, rapporterar bland andra SVT.

– Oavsett vad vi tar för beslut, så är det lika bra för partiet att vi tar det nu. Vi ser inte att vi kan vänta en dryg vecka till, säger Baudin.

Men redan i veckan sker saker på Nato-fronten. På fredag presenteras riksdagspartiernas säkerhetspolitiska analys och på lördag väntas de finska Socialdemokraterna lämna sitt besked.

Sanktionsblock

EU-länderna försöker att enas om ytterligare ett stort sanktionspaket mot Ryssland. Omni, som hänvisar till internationella medier, skriver att EU ska ha kommit närmare en lösning i helgen. Men den stora knäckfrågan är det föreslagna förbudet mot import av rysk olja.

Flera europeiska länder är nämligen beroende av den ryska oljan. Ungern, Tyskland och Slovakien har bett om undantag från sanktionerna. Men hårdast i kritiken är Bulgarien, som meddelar att de inte kommer att stödja sanktionspaketet om inte också de undantas.

– Vår ståndpunkt är väldigt tydlig. Om vissa länder får undantag så vill vi också få det, säger Assen Vassilev, Bulgariens vice premiärminister, till Reuters.

Kristersson vinnare

I helgen gick Agendas partiledardebatt av stapeln. Vinnare, enligt undersökningar i Aftonbladet/Demoskop och Expressen/Sifo blev Ulf Kristersson, knappt före statsminister Magdalena Andersson.

Partiledardebatten var också Johan Pehrsons första. Han fick ett bättre betyg i Aftonbladets mätning än företrädaren Nyamko Sabuni någonsin fick.

– Han visade lite Björklund-talang med sin humor, säger Karin Nelsson, vd på Demoskop.

Sämst betyg hos både Aftonbladet och Expressen fick Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi.

Pensionskontring

I helgen presenterade också M, SD, KD och L ett gemensamt förslag för att höja pensionerna. Partierna vill bland annat höja garantipensionen, höja konsumtionsstödet i bostadstillägget samt sänka skatten på pension. Förslaget är en kontring mot det garantitillägg som finns i regeringens budgetmotion.

”Vi presenterar nu ett paket med tre reformer som ger de sämst ställda pensionärerna ett rejält tillskott, förbättrar samtliga pensionärers ekonomi och värnar arbetslinjen. Därmed säger vi också nej till S-regeringens och Vänsterpartiets illa utformade garantitillägg.”, skriver högeroppositionens partiledare på DN Debatt.

Avgörande för vilket pensionsupplägg som kan gå igenom riksdagen blir Centerpartiet. Men partiet vill ännu inte säga hur de ställer sig till de olika förslagen.

– Vi kommer att ta ställning till de förslag som ligger på bordet nu under maj månad, säger Annie Lööf till SVT.

Nämnda personer

Tobias Baudin

Partisekreterare för Socialdemokraterna
Gymnasieutbildning, el/teleteknik

Ulf Kristersson

Statsminister (M), partiledare Moderaterna
Ekonom (Uppsala uni., 1988)

Annie Lööf

Partiledare Centerpartiet
Jur. kand (Lunds uni., 2011)

E-post Politik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget