Nato-frågan – här är de viktiga datumen

Nästa vecka förväntas inte bara Finlands president Sauli Niinistö att meddela sin ståndpunkt om ett eventuellt finskt medlemskap i Nato. Regeringens och riksdagens säkerhetspolitiska analys ska presenteras. Dessutom kan Socialdemokraterna komma att sätta ner foten i Nato-frågan.

Statsminister Magdalena Andersson och Finlands president Sauli Niinistö vid ett besök i London tidigare i våras.
Statsminister Magdalena Andersson och Finlands president Sauli Niinistö vid ett besök i London tidigare i våras.Foto: Henrik Montgomery/TT
Johanna Alskog

Det är en intensiv säkerhetspolitisk vecka – och vår – som väntar i såväl Sverige som Finland vad gäller frågan om ett eventuellt Nato-medlemskap. Här är datumen för de avgörande besluten och mötena:

Den 9, 10 och 12 maj
Sedan den 24 april har Socialdemokraternas olika partidistrikt haft styrelsemöten om Nato-frågan. Den 9, 10 och 12 maj genomförs digitala medlemsmöten för alla partimedlemmar.

Beslutet om ett nytt säkerhetspolitiskt ställningstagande fattas av partistyrelsen. 

Den 12 maj
Finlands president Sauli Niinistö har meddelat att han ska ge sin ståndpunkt om ett eventuellt finländskt Nato-medlemskap senast den 12 maj.

Den 13 maj
Målet är att den säkerhetspolitiska analysen från de möten som regeringen och riksdagspartierna har haft ska presenteras senast den 13 maj. Från oppositionen har det kommit ett krav på att analysen ska läggas fram i form av en skrivelse till riksdagen, vilket skulle innebära att riksdagen håller en Nato-debatt.

– Det är en omsvängning som förtjänar en bred och ärlig debatt som svenska folket ger möjlighet att följa, sade M:s utrikespolitiska talesperson Hans Wallmark till TT.

Den 15 maj
Socialdemokraternas partistyrelse kallas till ett extra möte om Nato den 15 maj. Ett beslut om hur partiet ska ställa sig till ett medlemskap kan komma då, uppger partisekreteraren Tobias Baudin för DI/TT.

Socialdemokraterna i Finland, det styrande partiet i Finland, ska ge besked om sin syn på en Nato-ansökan.

Informellt Nato-möte för utrikesministrarna i Berlin, både Ann Linde (S) och hennes finska kollega Pekka Havisto är inbjudna.

Den 17-18 maj
Finlands president Sauli Niinistö kommer på statsbesök till Sverige.

Den 29-30 juni
Nato-toppmöte i Madrid.

Nämnda personer

Magdalena Andersson

Partiledare Socialdemokraterna
Civ. ek (Handelshögskolan i Stockholm. 1992), doktorand (Handelshögskolan i Stockholm, 1992-1995)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00