Överblick: Rekordstort varsel och Anders Borg berömmer regeringen

ÖVERBLICK. Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) säger att fler varslas under coronakrisen än under 90-talskrisen och finanskrisen. Anders Borg tycker att Magdalena Andersson sköter sig bra. Gotland uppmanar stockholmare att stanna hemma. Läs Altingets överblick.

På en pressträff på förmiddagen kommenterade arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) och näringsminister Ibrahim Baylan (S) läget för svensk arbetsmarknad, vilken DN rapporterat från. Det är inga muntra besked från ministrarna.

– När vi går ur den här månaden kommer vi ha varselstatistik som på en månad vida överstiger siffrorna från finanskrisen och även 90-talskrisen, säger Eva Nordmark.

– Det är kanske den allvarligaste krisen vi har varit med om. Både när det gäller folkhälsan och när det gäller ekonomin, säger Baylan.

Regeringen planerar nu fler åtgärder. Bland annat att göra det enklare att få ersättning från a-kassan och att ensamföretagare lättare ska kunna få a-kassa.

Gotland vill inte ta emot stockholmare

I P4 Stockholm vädjar Gotlands regiondirektör Peter Lindvall till stockholmare att inte komma till Gotland i påsk.

– Normalt vill vi stå med öppna armar här på Gotland och ta emot alla som vill besöka oss. Men just nu har vi inte kapacitet att ta hand om allt om något skulle hända, säger han till P4 Stockholm.

Borg berömmer

Tidigare finansministern Anders Borg (M) berömmer, i SVT:s morgonstudio, sin efterträdare Magdalena Andersson (S) för regeringens arbete med krisen så här långt.

– Jag tycker att hon har hanterat situationen bra. Regeringen har gjort det de ska. De har gått upp i en väldigt hög aktivitet och tar fram paket, säger han.

Borg spår att det kommer komma fler krispaket framöver. Och att nästa kan gå till hushållen och byggsektorn.

– Att man på olika sätt överför rätt betydande belopp till hushållen så att människor känner en trygghet med ekonomin, säger han.

Partier stängs ute

I Göteborg har alliansstyret valt att sparka ut alla partier utom Socialdemokraterna ur kommunens coronagrupp, skriver Göteborgs-posten.

SD uteslöts på onsdagen. Då valde Demokraterna att lämna gruppen. På torsdagen kickades också V, Fi och MP ut ur gruppen.

– Vi såg behovet av politisk samling. Men i stället för politisk samling och sammanhållning har de borgerliga har valt splittring och polarisering. Det är tråkigt att det blir ett avancerat politiskt spel i stället för den bredare politisk samsyn som göteborgarna förtjänar, säger Daniel Bernmar (V), kommunalråd till GP.

Universitet har problem

Universiteten har utmaningar när doktorander är i sina hemländer. Det rapporterar Sydsvenskan.

På SLU i Alnarp blir forskningen lidande när doktorander inte är på plats.

KD vill slopa fribelopp

Kristdemokraterna vill samtidigt avskaffa fribeloppet för studenterna, skriver partiet på Facebook. Det är gränsen för hur mycket en student får tjäna utan att studiestödet dras ned.

"För att hantera både nuläge och tiden efter behöver alla som kan hjälpa till välkomnas och inte straffas ut ekonomiskt om de kan hjälpa till.", skriver partiet.

KD har lämnat förslaget till regeringen.

Flygplatspersonal till omsorgen

I Storumans kommun har man kontaktat flygplatsen i Hemavan för att flytta personal till äldreomsorgen i Tärnaby. Det skriver Västerbottens-kuriren.

– Det finns undersköterskor som i dag arbetar på flygplatsen som skulle behövas inom omsorgen, säger Roland Gustafsson (KD), ordförande i omsorgsnämnden, Storumans kommun.

Forrige artikel Svenska bidragssystem kan rädda corona-arbetslösa  Svenska bidragssystem kan rädda corona-arbetslösa  Næste artikel Statsministern håller pressträff Statsministern håller pressträff