Överblick: Oppositionen kritisk till coronastrategi och försvarsbeslut dröjer

ÖVERBLICK. Flera partier börjar nu offentligt kritisera regeringen för strategin under corona. Försvarsberedningen får förlängt. Regeringen vill slopa uppskovsräntan. Läs Altingets överblick.

Ulf Kristersson (M) och Jonas Sjöstedt (V) tycker båda att regeringen har ansvar för att testningen inte fungerat.
Ulf Kristersson (M) och Jonas Sjöstedt (V) tycker båda att regeringen har ansvar för att testningen inte fungerat.Foto: Claudio Bresciani/TT
Johan Manell

Flera oppositionspartier har börjat kritisera regeringens coronastrategi. Det kommer att komma mer av den varan, skriver Expressen, som pratat med oppositionsföreträdare.

– Vi gör analysen att tiden är mogen nu, säger en oppositionsföreträdare som tidningen pratat med.

Centerpartiet har redan gått ut i en debattartikel i DN, att regeringen måste ändra strategin. Konkret rör det sig om fem åtgärder som partiets vikarierande partiledare Anders W Jonsson föreslår. Centern vill se en mer aktiv testning av fler, återuppta smittspårningen, tillfälligt förändra smittskyddslagen, bryta smittkedjan och öka möjligheten för regionala insatser.

Testning

Det oppositionen framför allt kritiserar är bristen på testning. Stefan Löfven säger i en intervju med Sveriges radio att han är frustrerad över att fler inte testats. Men moderatledaren Ulf Kristersson sågar det uttalandet.

– Med all respekt, vi har väl ingen större nytta av en frustrerad statsminister? Det är väl bättre med någon som fattar beslut och når resultat? Och i det här fallet har man inte gjort det, säger Ulf Kristersson till SR.

Kritiken kommer även från vänster. Jonas Sjöstedt (V) menar i en intervju med Aftonbladet att det är regeringens fel att fler inte testats.

– Man måste som statsmakt kunna gå in och ta över när man ser att det inte fungerar, säger Sjöstedt.

Försvarsbeslut dröjer

Striden om försvaret fortsätter. Försvarsberedningen skulle redan i mitten av maj lämnat sitt betänkande. Det har redan skjutits upp en gång, och tiden förlängs nu ytterligare en gång till 16 juni, rapporterar TT/Omni.

– Det kommer att kräva att regeringen flyttar på sig så att vi kan förverkliga så mycket som möjligt av försvarsberedningens förslag, säger Pål Jonson (M),  försvarspolitisk talesperson.

Uppskovsräntan ryker

Ännu en punkt i januariavtalet ser ut att bli verklighet. Den här gången rör det sig om avskaffandet av den så kallade uppskovsräntan. I dag kan man skjuta upp skatten vid en bostadsaffär, men tvingas då betala ränta. Nu vill regeringen, C och L att den ska bort, rapporterar SR.

– Det är rätt att underlätta för människor att få tillgång till en bostad. Den stelhet som i dag präglar svensk bostadsmarknad måste vi göra något åt, säger Nyamko Sabuni (L), partiledare, till SR.

Åtgärden beräknas kosta statskassan 1,7 miljarder kronor för år 2021.

Nämnda personer

Anders W Jonsson

Förste vice partiordförande (C), riksdagsledamot, sjukvårdspolitisk talesperson
Läkare (Karolinska institutet, 1987)

Jonas Sjöstedt

Tidigare partiledare Vänsterpartiet
Gymnasieutbildning

Nyamko Sabuni

Tidigare partiledare Liberalerna, före detta integrations- och jämställdhetsminister
Studier i migrationspolitik, juridik och mediekommunikation

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00