Överblick: Ökat statligt ägande kan bli aktuellt och MSB varnar för konflikter

ÖVERBLICK. Enligt finansministern kan statligt ägande av stora krisande företag bli aktuellt. Grekland har fått sin första kvinnliga president. MSB varnar för sociala motsättningar som en konsekvens av coronakrisen. Antalet inskrivna arbetssökande har ökat dramatiskt. Läs Altingets överblick.

Finansminister Magdalena Andersson (S) öppnar upp för ökat statligt ägande i bolag för att rädda företag. Det säger hon i en intervju med Dagens nyheter.

I flera europeiska länder har staten gått in som ägare i krisande företag. Liknande scenario kan komma att ses i Sverige.

– Det är absolut en fullt möjlig väg att gå, säger Andersson till DN.

Finansministern är dock tydlig med att alla anställningar, jobb och företag inte kommer att kunna räddas, att människor kommer bli arbetslösa och företag kommer att gå i konkurs.

Varnar för sociala motsättningar

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) flaggar för att coronakrisen på sikt kan leda till sociala motsättningar. Det skriver Aftonbladet.

MSB varnar för att motsättningar mellan olika yrkesgrupper eller inom yrkesgrupper där varsel har skett kan komma att uppstå.

– Det finns en situation där vissa har jobb som är extremt efterfrågade, och väldigt många andra arbetar inom verksamheter där efterfrågan helt har försvunnit. Det är helt enkelt två olika världar i den situationen, säger Svante Werger, rådgivare vid MSB.

Myndigheten tror även att spänningar kan uppstå i områden där myndigheternas råd under covid-19 inte är helt tillämpbara.

Stor ökning av arbetssökande

Antalet nyinskrivna arbetssökande hos Arbetsförmedlingen har ökat dramatiskt. Det rapporterar SVT.

Det är mer än dubbelt så många som skrivit in sig som arbetssökande i år jämfört med motsvarande period tidigare år. Även antalet arbetslösa har ökat till närmare 211 000 personer, jämfört med strax under 180 000 motsvarande vecka i fjol.

Fler provtagningar för covid-19

Socialminister Lena Hallengren (S) meddelar att regeringen verkar för att fler ska kunna testas för covid-19. Det rapporterar Ekot.

– Inom kort kommer vi att återkomma om hur den strategin ser ut, säger Hallengren.

Enligt uppgift till Ekot planerar regeringen att ge Folkhälsomyndigheten i uppdrag att skyndsamt ta fram en nationell strategi för att utöka provtagning för covid-19. Socialministern har inte velat kommentera den uppgiften.

Greklands första kvinnliga president

Katerina Sakellaropoulou, chef för Greklands högsta administrativa domstol, har nu utsetts till landets president. Hon blir den första kvinnan att inneha posten. Det skriver Dagens nyheter.

Presidenten i Grekland har främst en ceremoniell roll, men att posten tilldelas en kvinna kan ändå få symbolisk betydelse. Det bryter normen om att en politisk ledare är en man. Det säger Drude Dahlerup, professor emerita i statsvetenskap vid Stockholms universitet.

– Den symboliska betydelsen ska inte underskattas. Nästa fråga är om det ändrar något i politiken. På den punkten är kvinnliga politiker olika, säger Dahlerup till DN.

Forrige artikel Corona: Se Folkhälsomyndighetens dagliga pressträff här (30 mars) Corona: Se Folkhälsomyndighetens dagliga pressträff här (30 mars) Næste artikel Regeringen håller pressträff Regeringen håller pressträff