Överblick: M vill satsa 200 miljarder och Löfven säger nej till full permittering

ÖVERBLICK. Specialister på fusk ska upptäcka fiffel vid permitteringar. Moderaterna vill se 200 miljarder till näringslivet de kommande två månaderna. Statsministern säger nej till full korttidspermittering. Läs Altingets överblick.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Det har kommit flera larm om att företag utnyttjar det tillfälliga systemet med korttidspermitteringar. Det skriver Dagens Nyheter.

Anställda vittnar om att de tvingats gå ner i permittering, trots att de fortsatt jobbar 100 procent.

– Vi har fått indikationer på att det förekommer fusk med korttidspermittering och det är helt oacceptabelt. Det är djupt osolidariskt mot de företag som verkligen behöver stödet, säger finansminister Magdalena Andersson (S) till DN.

Därför får nu 100 handläggare vid Skatteverket, specialiserade på fusk, i uppdrag att avslöja bedragarna.

 

M: 200 miljarder till näringslivet

På tisdagen presenterade Moderaterna ett förslag om att staten ska satsa 100 miljarder per månad i april och maj för att stötta svenskt näringsliv och arbetsmarknad. Det rapporterar bland andra Omni.

Partiet vill se slopade arbetsgivaravgifter, upp till hundra procent korttidspermittering och att staten täcker fasta kostnader för företag som förlorar en stor del av sin omsättning.

Ingen möjlighet till full permittering

I dag, tisdag, träder bestämmelserna om korttidspermittering i kraft. Samtidigt höjs röster för att utöka permitteringen till hundra procent. Men i en intervju med Arbetet säger statsminister Stefan Löfven (S) att det i dagsläget inte finns någon möjlighet till det.

– Man måste betänka att det här är betydligt kostsammare än vår första beräkning, eftersom det är så många fler som omfattas än vad vi kunde förutse, säger Löfven i intervjun och fortsätter:

– Sen vet vi inte hur länge stödet måste finnas. Vi kommer även i ett senare läge behöva göra insatser för att få igång ekonomin snabbt. Så vi måste vara försiktiga.

Mindre krav på skyddsutrustning

Regeringen lättar på regler om vilken typ av skyddsutrustning som får användas inom exempelvis vården. Det rapporterar SVT.

Tidigare har Arbetsmiljöverket bara godkänt utrustning som är CE-märkta, men från och med i dag, tisdag, ska även annan skyddsutrustning godkännas om den ger tillräckligt bra skydd.

– Vi inför nu ett snabbspår för kvalitetssäkring av personlig skyddsutrustning. Det handlar om att Arbetsmiljöverket får i uppdrag att säkerställa ett förfarande för att även icke CE-märkt personlig skyddsutrustning ska kunna användas av samhällsviktiga yrkesgrupper, säger arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) till SVT.

Boris Johnson intensivvårdas

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson intensivvårdas för covid-19. Det skriver bland andra Svenska dagbladet.

Tills vidare hoppar utrikesminister Dominic Raab in i Johnsons ställe.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00