Överblick: M-topp fast för sexköp och hätsk debatt om las-utredningen

ÖVERBLICK. Läckta förslag i las-utredningen får Jonas Sjöstedt (V) och facken att rasa. Utesluten SD-topp styr fortsatt bakom kulisserna – partiledningen uppmanar medlemmar om mer information. M-topp avgår efter att ha erkänt sexköp. Läs Altingets överblick.

Partiledare Jonas Sjöstedt (V), LO och Kommunal riktar skarp kritik mot förslagen i las-utredningen som SVT Agenda tagit del av.

– Om de väljer att gå fram med en lagstiftning som ser ut som den här kan Stefan Löfven inte vara statsminister, säger Jonas Sjöstedt (V) i gårdagens Agenda.

Kommunals ordförande kallar utredningen för en "katastrof" i samma sändning.

– Det här är ju en katastrofutredning. Man skulle säkra maktbalansen mellan parterna på arbetsmarknaden. Med sportspråk så är det väl 10-1 till arbetsgivarna, säger Kommunals ordförande Tobias Baudin.

LO:s ordförande säger till TT att förslagen är totalt obalanserade.

– Januariavtalet säger att arbetsrätten ska vara balanserad mellan parterna. Och detta är totalt obalanserat. Då måste regeringen och samarbetspartierna tillbaka till ritbordet, säger LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson till nyhetsbyrån.

Men Centerpartiet, som varit pådrivande för en ändring av LAS, håller inte med.

– Det behövs förändringar i arbetsrätten för att arbetslösa ska få ett jobb. Det här är en av de viktigaste orsakerna att småföretagare inte vågar anställa, säger vikarierande partiledare Anders W Jonsson (S) i SVT Agenda.

Förslagen till ändringar av lagen om anställningsskydd (LAS) presenteras officiellt nästa måndag. 

Utesluten SD-topp styr i kulisserna

Enligt Sverigedemokraternas partiledning styrs delar av partiet i Uppland fortsatt av den uteslutna tidigare ordföranden Simon Alm (SD). Det rapporterar SVT.

I ett brev från partiledningen hotas nu flera medlemmar i Uppland om uteslutning om de inte träder fram och berättar om vad som pågår.

Den tidigare SD-ordföranden i Enköping, Lars Frantzén, kallar uppmaningen för "Stasi-metoder".

– Det är gamla metoder från öststaterna, på den tiden när man i Östtyskland kunde ange sina familjemedlemmar så de hamnade i Stasis fängelser, säger Lars Frantzen till SVT, som dessutom vill att Simon Alm ska återfå sitt medlemskap.

– Han är kompetent människa och politiker, säger Frantzén.

M-topp avgår efter sexköp

Hans Forsberg (M), kommunstyrelsens ordförande i Kungsbacka, har åkt fast för sexköp i en polisinsats mot en misstänkt bordellverksamhet i Göteborg. Det skriver bland andra GP.

Forsberg har erkänt brott och accepterat strafföreläggande för köp av sexuell tjänst. Nu avgår han från samtliga politiska uppdrag.

Forrige artikel Studenthälsan når inte ut till studenterna Studenthälsan når inte ut till studenterna Næste artikel Pressträff med Isabella Lövin och Peter Eriksson Pressträff med Isabella Lövin och Peter Eriksson
Rysk media skildrar Sverige mest negativt

Rysk media skildrar Sverige mest negativt

UTRIKES. Rysk media skildrar de nordiska länderna olika. Ryska nyhetsorganisationen Sputnik skildrar Sverige – i jämförelse med grannländerna Finland, Danmark och Norge – betydligt mer negativt. 

Sanktioner kan införas mot riksdagsskolkare

Sanktioner kan införas mot riksdagsskolkare

FÖRSLAG. Ledamöter som inte närvarar i riksdagen tillräckligt ofta ska tvingas betala tillbaka arvode föreslår en parlamentarisk kommitté.

– Det är förstås helt orimligt och oacceptabelt att strunta i riksdagsarbetet och ändå fortsätta uppbära riksdagsarvode, säger talman Andreas Norlén till Altinget.