Överblick: M-topp fast för sexköp och hätsk debatt om las-utredningen

ÖVERBLICK. Läckta förslag i las-utredningen får Jonas Sjöstedt (V) och facken att rasa. Utesluten SD-topp styr fortsatt bakom kulisserna – partiledningen uppmanar medlemmar om mer information. M-topp avgår efter att ha erkänt sexköp. Läs Altingets överblick.

Hans Forsberg (M), avgående kommunstyrelseordförande i Kungsbacka.
Hans Forsberg (M), avgående kommunstyrelseordförande i Kungsbacka.Foto: Josefine Litfeldt/Kungsbacka kommun

Partiledare Jonas Sjöstedt (V), LO och Kommunal riktar skarp kritik mot förslagen i las-utredningen som SVT Agenda tagit del av.

– Om de väljer att gå fram med en lagstiftning som ser ut som den här kan Stefan Löfven inte vara statsminister, säger Jonas Sjöstedt (V) i gårdagens Agenda.

Kommunals ordförande kallar utredningen för en "katastrof" i samma sändning.

– Det här är ju en katastrofutredning. Man skulle säkra maktbalansen mellan parterna på arbetsmarknaden. Med sportspråk så är det väl 10-1 till arbetsgivarna, säger Kommunals ordförande Tobias Baudin.

LO:s ordförande säger till TT att förslagen är totalt obalanserade.

– Januariavtalet säger att arbetsrätten ska vara balanserad mellan parterna. Och detta är totalt obalanserat. Då måste regeringen och samarbetspartierna tillbaka till ritbordet, säger LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson till nyhetsbyrån.

Men Centerpartiet, som varit pådrivande för en ändring av LAS, håller inte med.

– Det behövs förändringar i arbetsrätten för att arbetslösa ska få ett jobb. Det här är en av de viktigaste orsakerna att småföretagare inte vågar anställa, säger vikarierande partiledare Anders W Jonsson (S) i SVT Agenda.

Förslagen till ändringar av lagen om anställningsskydd (LAS) presenteras officiellt nästa måndag. 

Utesluten SD-topp styr i kulisserna

Enligt Sverigedemokraternas partiledning styrs delar av partiet i Uppland fortsatt av den uteslutna tidigare ordföranden Simon Alm (SD). Det rapporterar SVT.

I ett brev från partiledningen hotas nu flera medlemmar i Uppland om uteslutning om de inte träder fram och berättar om vad som pågår.

Den tidigare SD-ordföranden i Enköping, Lars Frantzén, kallar uppmaningen för "Stasi-metoder".

– Det är gamla metoder från öststaterna, på den tiden när man i Östtyskland kunde ange sina familjemedlemmar så de hamnade i Stasis fängelser, säger Lars Frantzen till SVT, som dessutom vill att Simon Alm ska återfå sitt medlemskap.

– Han är kompetent människa och politiker, säger Frantzén.

M-topp avgår efter sexköp

Hans Forsberg (M), kommunstyrelsens ordförande i Kungsbacka, har åkt fast för sexköp i en polisinsats mot en misstänkt bordellverksamhet i Göteborg. Det skriver bland andra GP.

Forsberg har erkänt brott och accepterat strafföreläggande för köp av sexuell tjänst. Nu avgår han från samtliga politiska uppdrag.

Nämnda personer

Anders W Jonsson

Förste vice partiordförande (C), riksdagsledamot, sjukvårdspolitisk talesperson
Läkare (Karolinska institutet, 1987)

Jonas Sjöstedt

Toppkandidat (V) Europaparlamentsvalet, tidigare partiledare Vänsterpartiet
Gymnasieutbildning

Simon Alm

Tidigare regionråd (SD) Region Uppsala

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00