Överblick: Krispaket till följd av corona och grundskolan ska förlängas

ÖVERBLICK. Regeringen snabbar på med nytt krisavtal till följd av corona – Moderaterna kontrar med eget krispaket. Sjöstedt till hård kritik mot regeringens klimatpolitik. Förslag om en tioårig grundskola. Fler pappor tar ut föräldraledighet innan barnet fyllt fyra. Läs Altingets överblick.

Till följd av coronaviruset kommer regeringens krisavtal tidigare än väntat, rapporterar TT. Bland annat ska det tidigare utlovade avtalet om korttidsarbete, ett slags krisavtal som ska rädda jobb när företag eller branscher påverkas av ekonomiska chocker, behandlas snabbare.

I en extra vårändringsbudget som regeringen och samarbetspartierna lägger fram inom kort kommer även vården att få extra pengar för att klara utmaningarna framöver.

– Vi håller på att analysera det, säger finansminister Magdalena Andersson (S) till TT.

Andersson påtalar vikten om att enas politiskt med oppositionen i ett sådant här läge.

Moderaterna kontrar med eget krispaket

Under tisdagsförmiddagen presenterade även Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson ett krispaket i två steg till följd av corona.

I ett första steg föreslås att företag får skjuta på skatteinbetalningar för att stärka likviditeten i ett krisläge. Bland annat föreslås avskaffad flygskatt för att stötta den krisande flygbranschen.

– I grund och botten handlar det här om att rädda jobb, säger Svantesson till TT.

Senare anser M att ett stimulanspaket på 30 miljarder kronor bör förberedas. Men det är inte något som är aktuellt i dagsläget. Först vill de avvakta och se hur ekonomin utvecklas.

Sjöstedt vill se tuffare tag mot utsläppen

Aftonbladet debatt kritiserar partiledaren Jonas Sjöstedt (V) regeringen, i synnerhet Miljöpartiet, för att dalta med klimatpolitiken. Enligt Sjöstedt struntar de i att ställa nödvändiga krav på Sveriges stora utsläppare.

"Vi ser i stället hur miljökrav anpassas för att Volvos SUV-modeller ska kvala in. Och ännu har regeringen inte satt ner foten kring Preems krav på att få bygga ut sitt raffinaderi och därmed kraftigt öka Sveriges utsläpp", skriver Sjöstedt bland annat.

Han efterfrågar konkreta politiska beslut som minskar Sveriges utsläpp.

Grundskolan ska bli tioårig

Regeringen tillsammans med samarbetspartierna L och C vill införa en tioårig grundskola. En särskild utredare har utsetts som ska föreslå hur det ska gå till. Det skriver regeringen i ett pressmeddelande.

Sedan hösten 2018 är förskoleklassen redan obligatorisk, men så som det ser ut i dag har den en egen skolform. Undervisningen sker inte utifrån grundskolans kursplaner. Det vill regeringen nu ändra på.

– Om grundskolan förlängs ett år kan alla elever få mer undervisning enligt de olika ämnenas kursplaner. Det kan bidra till att höja kunskapsresultaten och möjliggöra en större kontinuitet när samma lärare kan följa eleven under en längre tid, säger utbildningsminister Anna Ekström (S) i ett pressmeddelande.

Allt fler pappor tar ut föräldraledighet

Det är fortfarande främst mammor som tar ut föräldraledighet innan barnet fyllt fyra år, men allt fler pappor tar nu även ut ledighet. Detta efter en regeländring år 2014 kring föräldrapenningen. Det rapporterar SVT.

– En generell tendens, framförallt för pappor, är att vi ser en större effekt både för de som tidigare tagit ut relativt många dagar med föräldrapenning, men samtidigt också för den gruppen av pappor som inte brukar ta ut så mycket dagar, säger Susanne Fahlén, utredare och forskare på Inspektionen för socialförsäkringen (ISF), till SVT.

Tema: Corona

Forrige artikel Statssekreteraren: Så ska fler utrikes födda klara skolan Statssekreteraren: Så ska fler utrikes födda klara skolan Næste artikel Riksbanken rustar verktygslådan när coronaviruset slår mot ekonomin Riksbanken rustar verktygslådan när coronaviruset slår mot ekonomin