Överblick: Förslag på att skärpa LVU och kris på börsen

ÖVERBLICK. Regeringen och oppositionen är överens om att stärka barns rättigheter genom ändrad lagstiftning. Detta efter en treårig flickas död. Enormt börsras vid öppningshandeln på måndagen. Tyskland vill att EU-länder ska välkomna minderåriga migranter. Läs Altingets överblick.

Både regeringen och oppositionen vill se en ändrad lagstiftning för att stärka barns rättigheter. Det skriver Dagens nyheter.

I början på året dog en treårig flicka efter att ha blivit omplacerad från ett familjehem tillbaka till sina biologiska föräldrar. DN uppmärksammade det i går i ett reportage.

Nu har socialminister Lena Hallengren (S) bett socialdepartementet att ta fram förslag för att skärpa LVU (Lag med särskilda bestämmelser om vård av unga).

– Jag vill att principen om barnets bästa ska få verkligt genomslag och då handlar det om att skärpa de lagar och regelverk som styr hur socialtjänsten och domstolarna arbetar, säger Hallengren till DN.

Även moderatledaren Ulf Kristersson säger till DN att han inom kort kommer att presentera ett åtgärdspaket som syftar till att stärka barns rättigheter.

Skarp kritik mot genuskrav i forskning

Svd debatt kritiserar Erik Lindborg, docent i strömningsmekanik vid KTH, regeringens krav på genusperspektiv inom forskningen.

"Dock är det svårt, för att inte säga omöjligt, att anlägga genusperspektiv på stötvågor i akustiska fält utan att passera löjlighetens gränser", skriver Lindborg.

Börsras världen över

Vid måndagens öppningshandel rasade Stockholmsbörsen med över sju procent. Liknande dramatiska fall ses på alla världens börser. Det rapporterar Svd näringsliv.

Börsrasen är en konsekvens av coronaviruset samt det sjunkande oljepriset som under helgen rasade med 30 procent.

– Nu träffas ju två svarta svanar på börsen samtidigt, säger Martin Guri, strategichef på Kepler Chevreux till Svd.

EU-länder ska välkomna minderåriga flyktingar

Enligt den tyska regeringen förhandlas det just nu på europeisk nivå om att ta emot minderåriga migranter som befinner sig i grekiska flyktingläger. Det rapporterar SVT.

Det rör sig om minst 1 000 minderåriga migranter som ska fördelas mellan frivilliga EU-länder.

”Vi vill hjälpa Grekland med den svåra humanitära situationen som rör 1 000 till 1 500 barn på de grekiska öarna”, skriver Angela Merkels regering.

Tema: Corona

Forrige artikel KDU-topp tar över KD-kvinnor KDU-topp tar över KD-kvinnor Næste artikel Svenskt sjukhus rankas som ett av världens bästa Svenskt sjukhus rankas som ett av världens bästa