Överblick: Forskare sågar regeringens krispaket och Swedbank får hård kritik

ÖVERBLICK. Statsministern höll tal till nationen – vädjar till medborgare att ta ansvar. Swedbank har utfört transaktioner med hög risk för penningtvätt. Välfärdsforskare anser att regeringen lovar miljarder som inte finns. Sjöstedt blir kvar ett tag till. Läs Altingets överblick.

På söndagskvällen höll statsminister Stefan Löfven (S) ett tal till nationen i SVT2.

Statsministern kom inte med några nya restriktioner eller nyheter, men vädjade till svenska folket att hålla samman och ta sitt ansvar för att förhindra smitta genom att följa de anvisningar som har getts.

– Jag förstår att det är frustrerande att behöva begränsa ditt liv, dina sociala kontakter, men det är just nu nödvändigt. För din egen hälsas skull såklart, men också för att skydda andra människor och ge sjukvården en möjlighet att klara av situationen, sa statsministern.

Löfven sa även att fler beslut som kan komma att begränsa och störa vardagslivet för medborgare kan komma med kort varsel, och att Sveriges befolkning ska vara förberedda på det.

Hur SVT resonerade om att sända talet kan du läsa om här

Regeringens krispaket får kritik

Välfärdsforskaren Andreas Bergh säger att regeringen lovar miljarder som inte finns. Det skriver Bergh i Dagens nyheter, där han är fristående kolumnist.

"På sätt och vis är det ganska raffinerat av regeringen att den lyckats ge sken av att ha ett krispaket på 300 miljarder när de faktiska stimulanserna kanske motsvarar en tiondel av detta", skriver välfärdsforskaren.

Han liknar regeringens utlovade 300 miljarder till krisande företag med sms-lån. Bergh tycker även att journalister har varit för okritiska i sin rapportering om regeringens krispaket.

Swedbanks arbete otillräckligt

Enligt en nysläppt advokatrapport har Swedbank utfört transaktioner med hög risk för penningtvätt och haft otillräckliga kontrollfunktioner för att upptäcka penningtvätt. Det rapporterar Ekot.

Rapporten, som släpptes på måndagen, har utförts av advokatbyrån Clifford chance på uppdrag av banken.

– De allvarliga fallen har inte rapporterats uppåt i organisationen som de borde, säger David DiBari, riskchef på advokatbyrån Clifford chance Washington, som också slår fast att Swedbank aktivt närmat sig högriskkunder.

Sjöstedt sitter kvar

Med anledning av covid-19 skjuter Vänsterpartiet upp sin partikongress från maj till slutet av oktober i år. Det skriver partiet i ett pressmeddelande.

Nuvarande partiledare Jonas Sjöstedt har tidigare meddelat att han inte ställer upp för omval. I stället väntas Nooshi Dadgostar ta över som partiledare när kongressen väl blir av. Tills vidare sitter Sjöstedt kvar på sin position.

Forrige artikel Regeringen fortsätter hålla skolorna öppna Regeringen fortsätter hålla skolorna öppna Næste artikel Live: Pressträff om covid-19 Live: Pressträff om covid-19
Överblick: Allt fler coronatillbud och Internationella Engelska skolans ägare under lupp

Överblick: Allt fler coronatillbud och Internationella Engelska skolans ägare under lupp

ÖVERBLICK. Olika coronarelaterade "rekord" dominerar rapporteringen denna måndag. Allt fler fall av smittspridning anmäls till Arbetsmiljöverket, Västra Götaland noterar högre antal döda än under våren och antalet operationer under 2020 var historiskt få. Och så väntas förändringar på Statens institutionsstyrelse vid en pressträff runt lunch.