Överblick: FI vill stoppa aktieutdelningar och partier positiva till smittskyddspeng

ÖVERBLICK. Flera partier vill att riskgrupper ska kunna stanna hemma med ersättning. Kommuner portar barn från förskolan. Finansinspektionen uppmanar banker att inte betala aktieutdelning. Åkessons (SD) öppna brev till regeringen. Läs Altingets överblick.

Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen.
Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen.Foto: Pontus Lundahl/TT

Flera kommuner har stoppat barn till föräldralediga och arbetslösa vårdnadshavare att vistas på förskolan med anledning av personalbrist under coronapandemin. Det rapporterar Ekot.

– Vi har så stor personalfrånvaro att vi var tvingade att prioritera och då har vi de här barnen som ändå har föräldrar som är hemma. De har ju inte ett omsorgsbehov, säger Per Svensson (S), ordförande för kommunstyrelsen i Falkenberg, till Ekot.

Men enligt Skolverket är åtgärden inte laglig.

– Utifrån skolans författningar finns det i dagsläget ingen möjlighet att begränsa rätten till förskola för vissa barn, säger Ulrika Jonasson som är rättschef på Skolverket till Ekot.

 

FI: Stoppa aktieutdelning

I ett pressmeddelande skriver Finansinspektionen (FI) att de förväntar sig att banker och kreditmarknadsbolag stoppar aktieutdelningar.

Myndigheten skriver att de "förväntar sig att dessa företag avstår från att dela ut medel till aktieägare fram tills att den stora osäkerheten kring det ekonomiska läget har klarnat".

– Det är viktigt att bankerna nu agerar ansvarsfullt och stärker sin motståndskraft i det här kritiska läget, säger generaldirektör Erik Thedéen.

FI meddelar att de kommer att skicka brev till samtliga banker och kreditmarknadsbolag under FI:s tillsyn och uppmana till att styrelserna omgående ändrar sina utdelningsförslag och beslutar om att inte betala aktieutdelningar.

Riskgrupper ska kunna stanna hemma

Flera riksdagspartier vill att personer som tillhör en riskgrupp ska ha rätt till ersättning av staten för att stanna hemma och undvika smitta. En så kallad smittskyddspeng. Det rapporterar Ekot.

Moderaterna har föreslagit att reglerna ska ändras, och får stöd från flera partier.

– Det är självklart att de ska stanna hemma och det är lika självklart att de inte ska göra en ekonomisk förlust när de tar ansvar, för de tar ju ansvar för samhället, genom att stanna hemma. Jag tycker därför att det förslag som kommit från Moderaterna är konstruktivt och något jag gärna tar med mig, säger Karolina Skog (MP), ekonomisk-politiska talesperson, till Ekot.

V: Ta tjänstledigt och arbeta i vården

Utbildad vårdpersonal som arbetar inom andra yrken ska kunna ta tjänstledigt för att arbeta i vården under coronautbrottet, föreslår Vänsterpartiet. Det skriver TT.

Partiet vill se en ny tillfällig lag som gör detta möjligt.

– Det är många som vill komma in och hjälpa till och vara med i den här processen och då skulle det underlätta för dem om de snabbt fick tjänstledigt från de arbeten de har i dag – för att det behövs påfyllnad, säger Karin Rågsjö (V), sjukvårdspolitisk talesperson.

Åkessons öppna brev till regeringen

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson skriver ett öppet brev till regeringen med anledning av covid-19. Åkesson föreslår fler åtgärder för att stimulera och rädda den ansatta svenska ekonomin. Bland annat räntefria lån och borttagna skatter och avgifter.

"Nu krävs exceptionella satsningar", skriver Åkesson och fortsätter: "Vi har inte råd att vänta!"


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00