Överblick: Ex-politiker erbjuder väpnad personal och regioner upprättar lager

ÖVERBLICK. Enligt en källa agerar Socialdemokraterna bromskloss i förslag om omsättningsstöd till företag. Ex-politiker vill göra business med staten under coronakrisen. Tidigare försvarsminister vill se straff för nedmonteringen av totalförsvaret. Fyra regioner upprättar gemensamt läkemedelslager. Läs Altingets överblick.

Jan Emanuel Johansson, tidigare riksdagsledamot för Socialdemokraterna.
Jan Emanuel Johansson, tidigare riksdagsledamot för Socialdemokraterna.Foto: Fredrik Persson/TT

En majoritet av riksdagen (M, SD, L, C och KD) vill se direkta stöd till företag under coronakrisen. Men förslaget får inte fäste hos Socialdemokraterna, uppger en högt uppsatt centerpartist för Dagens industri.

– Socialdemokraternas motstånd mot omsättningsstöd för att hjälpa företag i kris är ytterst förvånande, säger källan till DI.

När DI har sökt svar från statsminister Stefan Löfven (S) om regeringen bereder förslaget om direkta stöd har han svarat "vi återkommer".

Gemensamt läkemedelslager

Region Stockholm tillsammans med Västra Götaland, Skåne och Östergötland går nu samman och upprättar ett gemensamt lager för kritiskt viktiga läkemedel. Det skriver Svenska dagbladet.

– Sverige har inte haft något stort nationellt läkemedelslager utan detta avskaffades för ett antal år sedan, och det borde så klart inte ha gjorts. Nu tar vi ansvar själva i de här fyra regionerna men avsikten är att hjälpa hela landet, säger Anna Starbrink (L), hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm, till Svenska dagbladet.

Enligt Starbrink kommer även övriga regioner i Sverige att få tillgång till lagret på lika villkor och mot betalning för det som används.

Läkemedel som anses kritiskt viktiga är framför allt läkemedel inom intensivvården.

– Det är framförallt olika läkemedel som används i intensivvård. Narkosläkemedel till exempel, en del antibiotika och så vidare, säger Anna Starbrink.

Ex-minister sågar svensk beredskap

I en intervju med Expressen sågar den förre moderata försvarsministern Anders Björck nedmonteringen av de svenska beredskapslagren.

Björck, som var försvarsminister 1991-1994, säger att han under sin tid i regeringen var den enda som motsatte sig en nedrustning. Även de andra partierna var överens om att skrota lagren.

– Jag vill ha straff för alla som var så banalt okunniga att de monterade ner totalförsvaret. Straffet ska vara att de gång på gång ska få läsa upp sina korkade uttalanden. Jag har samlat många av dessa citat, de finns arkiverade hos Riksarkivet, säger Anders Björck till Expressen.

Nu ser han med sorg och ilska på hur Sverige hanterar coronakrisen.

– Vi kan inte skydda vår egen befolkning och vi kan inte skylla på någon eftersom beslutet att rusta ner är vårt eget, vi har inte tvingats att rusta ner. Vi har med andra ord skjutit oss själva i foten. Det blir jag ledsen för, säger han bland annat i intervjun. 

Ex-politiker vill göra affärer med staten

Den tidigare socialdemokratiska riksdagsledamoten Jan Emanuel Johansson har kontaktat Socialstyrelsen och erbjudit både tjänster och produkter från sitt privata bolag under coronakrisen. Det skriver Aftonbladet.

I ett mejl till Socialstyrelsen skriver den förre riksdagsledamoten bland annat:

"Via våra säkerhetsföretag inom koncernen kan vi vara behjälpliga vid oroligheter samt skydd för särskilda boenden. Vi har tillgång till väpnad personal."

Jan Emanuel Johansson har även erbjudit boenden, båttransporter, skyddsutrustning och material samt "stöd i dessa boenden med allt från socialt stöd, enklare skolgång till säkerhet".

Aftonbladet skriver att den förre politikern tidigare har "tjänat en förmögenhet" på bland annat HVB-hem, familjehem och boenden för ensamkommande flyktingbarn.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00