Överblick: Almedalen ställs in och FI slopar amorteringskrav

ÖVERBLICK. Finansinspektionen beviljar banker att tillfälligt slopa amorteringskrav för bolånetagare. Årets upplaga av Almedalsveckan ställs in. Förtroendet för Stefan Löfven har ökat dramatiskt sedan coronautbrottet. Extramiljarder till kommuner och regioner. Läs Altingets överblick.

Årets Almedalsvecka ställs in. Det beslutade Region Gotland under onsdagskvällen med hänvisning till regeringsbeslutet om folksamlingar på högst 50 personer. Det rapporterar P4 Gotland.

– Det går helt enkelt inte att genomföra Almedalsveckan 2020, säger Mia Sture, projektledare för Almedalsveckan, till kanalen.

Extramiljarder till kommuner och regioner

Regeringen skjuter till ytterligare cirka 15 miljarder kronor till kommuner och regioner under 2020, varav 12,5 miljarder är allmänna statsbidrag. Det meddelade regeringen tillsammans med samarbetspartierna på torsdagsmorgonens pressträff, något Altinget tidigare rapporterat om.

– Vårbudgeten innehåller 20 miljarder i tillskott till kommuner och regioner. 15 miljarder är nya pengar som vi nu berättar om för första gången, säger Emil Källström (C), ekonomiskpolitisk talesperson.

 

FI slopar amorteringskrav

Enligt nya direktiv från Finansinspektionen (FI) ska banker tillfälligt få bevilja amorteringsfrihet för både nya och befintliga bolånetagare. Det skriver bland andra Dagens nyheter.

Det är upp till bankerna att bestämma om vem som ska omfattas av undantaget, utifrån en bedömning om det enskilda hushållets specifika situation och betalningsförmåga.

De nya reglerna om tillfälligt slopat amorteringskrav införs med anledning av coronavirusets påverkan på ekonomin. Förslaget ska skickas på remiss och förväntas träda i kraft den 14 april i år. Undantaget ska gälla till och med juni 2021.

Löfven växer med corona

Förtroendet för statsminister Stefan Löfven har vuxit under coronakrisen. Det rapporterar Expressen efter en mätning av Sifo, som visar att Löfvens förtroendesiffror har ökat med 21 procentenheter.

Enligt Expressen/Sifos mätning har nu 47 procent av väljarna förtroende för Stefan Löfven. Störst förtroende för statsministern har kvinnor och äldre.

– Det är en väldigt stark uppgång. Det är förväntat att det ska stiga. Vi ser samma sak för regeringar i andra länder och ser också i andra mätningar att stödet för regeringen och för myndigheterna har ökat, säger Toivo Sjörén, opinionschef på Sifo, till Expressen.

Forrige artikel Skolinspektionen ändrar plan – huvudmän får mer tid på sig Skolinspektionen ändrar plan – huvudmän får mer tid på sig Næste artikel Corona: Se Folkhälsomyndighetens dagliga pressträff här (2 april) Corona: Se Folkhälsomyndighetens dagliga pressträff här (2 april)
SSU: Fel att beskatta sexarbete

SSU: Fel att beskatta sexarbete

SLUTREPLIK. Det finns inget annat yrke där forskning visar på att en majoritet utsätts för sexuellt våld i tjänst. Därför vill SSU inte låta sexarbete beskattas, som Cuf och Luf vill. Det skriver Philip Botström och Josefine Helleday, SSU.