Överblick: AF går på knäna och regeringen flörtar med oppositionen

ÖVERBLICK. Regeringen öppnar för bredare samarbete med oppositionen. Fackförbund larmar om att trycket på Arbetsförmedlingen är nära bristningsgränsen. Socialministern säger att det var fel att avskaffa beredskapslager. Flygbolag ansöker om rekonstruktion. Läs Altingets överblick.

Foto: Foto: Arbetsförmedlingen

DN debatt skriver Centerpartiets partiföreträdare Annie Lööf och Anders W Jonsson att Moderaterna har agerat på "ett ansvarsfullt och konstruktivt sätt" under coronakrisen. Partiföreträdarna vill därför att M bjuds in till samarbetet med regeringen, L och C.

"Sannolikheten för att ett nytt omfattande ekonomiskt krispaket behöver sättas in är stor och vi ser att det då vore av stort värde om framför allt Moderaterna bjuds in till gemensamma överläggningar med S, C, L och MP", skriver centerpartisterna.

Kort efter att debatten publicerats kommenterade finansminister Magdalena Andersson (S) förslaget, och säger till TT att regeringen är öppna för ett fördjupat och breddat samarbete med oppositionen.

"Regeringens utgångspunkt är att lyssna på alla förslag oavsett avsändare", skriver Andersson till TT och fortsätter:

"Vi vill även fortsättningsvis arbeta med bred förankring i riksdagen och fördjupar gärna samarbetet med oppositionen". 

AF nära bristningsgränsen

Tusentals har förlorat jobbet till följd av coronautbrottet vilket har lett till ett ökat tryck på Arbetsförmedlingen. Nu larmar fackförbundet ST att myndighetens belastning är nära bristningsgränsen. Det rapporterar TT.

– Det är en tuff situation för de anställda på Arbetsförmedlingen, både med tanke på rådande situation och minskade resurser under förra året, säger Fredrik Andersson, ordförande på fackförbundet ST, till TT.

I mars meddelade regeringen att de skjuter till ytterligare 330 miljoner kronor till Arbetsförmedlingen under 2020 för att stärka myndighetens förutsättningar. Men det är inte tillräckligt, enligt ST:s ordförande.

– Det är långt ifrån tillräckligt. Vi behöver se till att få in tillräckligt med pengar tills nästa år, annars måste vi säga upp personal redan i år, vilket skulle vara djupt olyckligt, säger Fredrik Andersson till TT.

Fel att avskaffa beredskapslager

I söndagens SVT Agenda uttalade sig socialminister Lena Hallengren (S) med anledning av den tidigare avvecklingen av Sveriges beredskapslager. Ministern säger i Agenda att avskaffandet var fel, men att det nu arbetas med att bygga upp det igen.

– Det är så dags att säga det nu, men vi håller på med arbetet att bygga upp den här beredskapen igen, säger Hallengren i SVT. 

Flygbolag ansöker om rekonstruktion

Flygbolaget Bra ansökte under måndagen om företagsrekonstruktion för att undvika konkurs. Det meddelar bolaget i ett pressmeddelande.

Eftersom bolaget ansökt om rekonstruktion innebär det att kunderna i dagsläget inte kan få kompensation för sin uteblivna resa.

"Under rekonstruktionen kan Bra enligt lag inte betala ut något belopp för skulder förrän ett ackord ingåtts", skriver Bra.

Men bolaget säger att de planerar att kompensera sina kunder för uteblivna resor när verksamheten väl drar i gång igen. Ambitionen är att återuppta trafiken efter sommaren.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00