Oro inom L efter SD:s valframgång:  ”Misstag att släppa in dem i värmen”

Slitningarna mellan Liberalerna och Sverigedemokraterna kan bli ett hinder för en eventuell borgerlig regeringsbildning. Flera tunga liberaler upprörs över att Sverigedemokraterna ser ut att bli näst största parti. 

Foto: Christine Olsson/TT, Henrik Montgomery/TT
Rebecka Prahl

Hur Liberalerna ska förhålla sig till Sverigedemokraterna splittrar på nytt partiet efter gårdagens preliminära besked att SD blir större än M, och därmed näst största parti. 

Partiets utrikespolitiska talesperson Joar Forssell förutsätter att det egna partiet får ministerposter i en högerregering. Till Altinget säger han att en regeringsförhandling kommer handla om att minimera Sverigedemokraternas inflytande.  

– Det kommer att handla om att skydda de frågorna där vi oroar oss för Sverigedemokraternas inflytande, biståndet, kulturfrågor och andra liberala värden. 

Lovat agera för en borgerlig regering

Utbildningspolitiska talespersonen Fredrik Malm är oroad över att Sverigedemokraterna ser ut att gå om Moderaterna, men vill inte spekulera i vad det kan innebära för förhandlingarna.

– Jag är inte särskilt förvånad. Socialdemokraterna har bara pratat om Sverigedemokraterna hela valrörelsen så det är inte så konstigt att de växer. Men vi är ett liberalt parti, Sverigedemokraterna ett nationalistiskt parti, så det är klart att det är jättetråkigt att de är så stora som de är, säger han till Altinget. 

Samtidigt är en borgerlig regering det enda alternativet för Liberalerna, menar han.

– Om det är så att den rödgröna sidan vinner går vi i opposition. Vi har lovat väljarna att agera för en borgerlig regering.

”Låst fast oss”

EU-parlamentarikern Karin Karlsbro tror att en förklaring till att Liberalerna, liksom M och KD ser ut att backa, kan bero på partiernas förhållningssätt till Sverigedemokraterna. 

– Att Sverigedemokraterna har blivit så stora visar att det var ett misstag att släppa in dem i värmen. Det har bara gjort att de vuxit. Från Liberalernas sida har det varit en entydig kommunikation att vi har låst fast oss i regeringssamarbete med Moderaterna, säger hon till Altinget och fortsätter: 

– Eftersom Moderaterna har kämpat mot sviktande opinionssiffror och gått mer och mer mot höger och SD har vuxit så kan det vara så att det är vad som skrämt bort liberala väljare. 

Går hellre i opposition 

En liberal som hellre ser att partiet går i opposition än att förhandla med SD är Barbro Westerholm. Hon är ”förfärad” över Sverigedemokraternas resultat, säger hon till Altinget.

– Jag har läst på om deras politik och deras rötter. Jag vet precis vad som kan hända. 

– Jag känner att om vi blir i opposition har vi en frihet att visa vad vår egen politik står för och bygga upp den fyra år framöver. Och så kan vi komma igen i nästa val som parti med bredare socialliberal politik. 

Nämnda personer

Barbro Westerholm

Tidigare ordförande Liberala seniorer, riksdagsledamot (L), generaldirektör Socialstyrelsen
Med. dr (Karolinska institutet, 1964)

Fredrik Malm

Riksdagsledamot (L), ordförande i utbildningsutskottet, andre vice partiordförande, skolpolitisk talesperson
Statskunskap, historia och nationalekonomi (Stockholms uni. och Uppsala uni. 1999)

Joar Forssell

Riksdagsledamot (L), ledamot i partistyrelsen, utrikespolitisk talesperson

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdChristoph NørgaardOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024