Debatt

Orimligt att riksdagspartierna inte behöver redovisa partistöd

Nästan två miljarder kronor i skattemedel går till riksdagspartierna i partistöd. Trots detta finns ingen redovisningsplikt. Det förefaller orimligt, skriver Valdi Ivancic och James Brocka, Socialliberalerna.

”För oss socialliberaler förefaller det orimligt att nästan två miljarder i skattemedel inte förväntas bli öppet redovisade utifrån deras tilltänkta användningsområde.”
”För oss socialliberaler förefaller det orimligt att nästan två miljarder i skattemedel inte förväntas bli öppet redovisade utifrån deras tilltänkta användningsområde.”Foto: Jessica Gow/TT
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Partistödet ökar medan medlemsantalen sjunker. Det sammanlagda svenska partistödet är drygt 1,8 miljarder kronor per mandatperiod och har de senaste 40 åren ökat med cirka 16 miljoner kronor om året. Partistödet betalas ut av Partibidragsnämnden, som lyder under Sveriges riksdag. En form av bidrag ges också av riksdagen för partigruppernas och riksdagsledamöternas arbete i riksdagen och går direkt till partikanslierna.

Det finns inte några bindande regler för hur pengarna ska användas. Det är helt upp till partierna själva, och det finns ingen redovisningsplikt. Riksdagsledamöterna har däremot krav på att redovisa eventuella sidoinkomster och att tillämpa gällande avtal och regelverk kring ämbetet och personliga fördelar därav.

Höjt stöd till partierna

Allt färre engagerar sig i partipolitik. Riksdagspartiernas dominerande strategi för att motverka medlemstappet är att öka partistödet, enligt forskning från Linnéuniversitetet. Partistödets fasta penningvärde har sedan 1966 ökat mer än fem gånger. Orsaken till höjt stöd är ökade kostnader för partierna, främst i samband med allt mer professionaliserade valkampanjer.

En överkompensation

Inkomsterna riksdagspartierna får i partistöd överskrider vida vad de har tappat i medlemsavgifter. Det är en överkompensation, menar Magnus Hagevi, professor i statsvetenskap vid Linnéuniversitetet.

Kan man kanske ana att partierna inte vill ha så mycket insyn och styrning, även om det är skattebetalarnas pengar?

Stödet ökar årligen med anslag som räcker till att anställa 25 tjänstemän. För flera av partierna är partistödet den helt dominerande inkomstkällan. Socialdemokraterna och Centerpartiet sticker ut. Socialdemokraterna har sitt lotteri som gör att deras försäljning totalt står för en tredjedel av intäkterna, och Centerns fond efter försäljningen av en tidningskoncern för ett antal år sedan ger en avkastning så att det tillsammans med försäljning står för närmre 60 procent av dess inkomster.

Insyn undanbedes

Kan man kanske ana att partierna inte vill ha så mycket insyn och styrning, även om det är skattebetalarnas pengar? Med det ökade klirret i kassan har partierna stora möjligheter att professionalisera politiken genom att anställa personal och köpa tjänster som radio/tv-reklam eller valplakat. I dag är det riksdagspartierna som själva bestämmer hur mycket av Sveriges befolknings skattemiljoner som ska tillfalla partikassorna.

I dag regleras kostnadsökningar i form av löner etcetera via termer som till exempel inflation. Varje år förväntas Sveriges företagare styrka samtliga inköp och försäljning med godkända och vidimerade kvitto, skulle detta inte gälla våra egna lagstiftare?

Redovisa stödet öppet

För oss socialliberaler förefaller det orimligt att bidragstagande parti själv ska avgöra nivån på summan för sin verksamhet och även verklighetsfrämmande i den tid av ekonomiska orättvisor och tilltagande klassklyftor som vi lever i. För oss socialliberaler förefaller det orimligt att nästan två miljarder i skattemedel inte förväntas bli öppet redovisade utifrån deras tilltänkta användningsområde. För oss socialliberaler förefaller det orimligt att partiledare som sitter i riksdagen som avlönas via sitt parti inte redovisar denna förmån, i enlighet med riksdagens föreskrifter.

Vad anser du, som skattebetalare, om alternativa framtida investeringar för de nästan två miljarder som du ger i bidrag till våra riksdagspartier?

Nämnda personer

Magnus Hagevi

Professor i statsvetenskap Linnéuniversitetet
Doktor i statsvetenskap

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00