Opinionen svänger om hårda regler i sjukförsäkringen

UTFÖRSÄKRINGAR. I socialförsäkringsutskottet debatteras i dag sjukförsäkringsreglerna och Försäkringskassans hårdhänta utförsäkringar, vilka ökat markant. De utredningsförslag som finns om ändrade regler stöds av de flesta partier. M och KD vill dock bara gynna covidsjuka.

Foto: Erik G Svensson/TT
Marie Lundahl
Solveig Zander (C)
Solveig Zander (C) Foto: Riksdagen
Mats Berglund (MP)
Mats Berglund (MP) Foto: Riksdagen

Bedömer man att en person kommer att kunna återgå till jobb så ska man inte utförsäkras eller överföras till Arbetsförmedlingen, som ändå inte kan göra något.

Solveig Zander (C)

Som Altinget tidigare rapporterat har antalet personer som blivit av med sin sjukpenning ökat kraftigt sedan förra året. Kritiken ökar mot nuvarande regler som leder till att många sjukskrivna personer utförsäkras efter 180 dagar, trots att de inte är arbetsföra.

Även Försäkringskassans otydliga grunder för bedömningar om en person är arbetsför utifrån “normalt förekommande arbete” ifrågasätts av flera partier.

Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) har tidigare sagt i en intervju med Altinget att han som socialdemokrat är positivt inställd till förändringar i reglerna, men att utredningsförslagen inte haft majoritet i riksdagen. Detta verkar nu förändras.

Altinget logoVård och Hälsa
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget vård och hälsa får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00