Debatt

Omvärlden måste agera mot sexuellt våld i konflikter

Sverige med sin feministiska utrikespolitik måste nu ta på sig ledartröjan och kräva att det internationella samfundet lägger de resurser som behövs för att få slut på det sexuella våldet i konflikter en gång för alla. Det skriver Petra Tötterman Andorff, Kvinna till Kvinna.

”Närmare 1 000 fall av sexuellt våld har rapporterats, men FN-personal menar att mörkertalet är stort. Enligt FN används det sexuella våldet i Tigray som ett vapen i konflikten.”
”Närmare 1 000 fall av sexuellt våld har rapporterats, men FN-personal menar att mörkertalet är stort. Enligt FN används det sexuella våldet i Tigray som ett vapen i konflikten.”Foto: AP Photo/Mary Altaffer
Petra Tötterman Andorff
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Den 19 juni är det internationella dagen för att utrota sexuellt våld i konflikter. Den påminner oss om de värsta sidorna av mänskligheten och de fruktansvärda brott som framför allt kvinnor och flickor utsätts för i konflikter runt om i världen. Vi som kämpar för kvinnors rättigheter känner ilska och sorg över att dessa brott får fortgå dag efter dag, år efter år, utan att omvärlden agerar.

Ständiga rapporter

Det senaste halvåret har över en miljon människor flytt konflikten i den etiopiska provinsen Tigray. De som är kvar lider av våld, plundring, hunger och det grova sexuella våld som de väpnade grupperna utsätter befolkningen för. Närmare 1 000 fall av sexuellt våld har rapporterats, men FN-personal menar att mörkertalet är stort. Enligt FN används det sexuella våldet i Tigray som ett vapen i konflikten. Det handlar om gruppvåldtäkter som ibland varar i flera dagar och flickor så unga som åtta år har blivit utsatta.

Vi vill att Sverige tillsätter en ambassadör för hela Kvinnor, Fred och Säkerhets-agendan som innefattar ett starkt mandat att arbeta mot sexuellt våld i konflikt.

Dessvärre är Tigray inget isolerat fall, tvärtom kommer rapporter om grovt sexuellt våld i konflikter ständigt. Varje år släpper FN en rapport om det sexuella våldet i konflikter där de listar alla parter som är misstänkta förövare. I årets rapport framgick att 70 procent av dessa har stått med på samma lista i över fem år utan att tillräckliga åtgärder vidtagits eller att våldet har upphört. Detta är ett enormt misslyckande och svek mot alla kvinnor och flickor som utsatts och fortfarande utsätts för dessa grymheter.

Förövarna går fria

På FN:s lista av länder där detta pågår hittar vi Centralafrikanska republiken, Demokratiska republiken Kongo, Mali, Myanmar, Somalia, Sydsudan, Sudan, Syrien och Irak. De skyldiga parterna innefattar alltifrån staternas nationella styrkor, till ökända terroristgrupper och väpnade grupper såsom Islamiska staten och ”the Lord Resistance Army”.

Kvinna till Kvinna finns i flera av dessa länder och ger stöd till de kvinnorättsorganisationer som verkar för att förövare ska ställas till svars. Men i dessa kontexter är rättssäkerheten låg och straffriheten nästintill total. Förövarna går fria och brotten upprepas, gång på gång.

Knappt gett resultat

Under de sista årtiondena har vi kämpat för att dessa brott ska erkännas, fördömas och straffas och vi har sett framsteg. FN:s säkerhetsråd har antagit flera resolutioner om Kvinnor, Fred och Säkerhet som tydliggör att sexuellt våld i konflikt är ett allvarligt krigsbrott. En annan stor seger var när den Internationella Brottsmålsdomstolen i Haag (ICC) inkluderade krigsbrott i form av sexuellt våld i domstolens stadgar.

Men i verkligheten har både FN:s tydliga språk och domstolens mandat knappt gett några resultat alls. Under de nästan 20 år som gått sedan den Internationella Brottsmålsdomstolen kom i bruk har fortfarande bara ett fåtal personer dömts för krigsbrott i form av sexuellt våld.

Dags att agera

Sverige med sin feministiska utrikespolitik måste nu ta på sig ledartröjan och kräva att det internationella samfundet lägger de resurser som behövs för att få slut på det sexuella våldet i konflikter en gång för alla.

Vi vill att Sverige tillsätter en ambassadör för hela Kvinnor, Fred och Säkerhets-agendan, som innefattar ett starkt mandat att arbeta mot sexuellt våld i konflikt. Vi vill vi också se:

  • Större ansträngningar för att parter som gjort sig skyldiga till sexuellt våld i konflikter ska lagföras i ICC.
  • Mer resurser så att brottsoffer får snabbare hjälp och utredningar görs så tidigt som möjligt för att samla bevis som behövs för att väcka åtal.
  • Större ansträngningar för att stärka kunskapen och kapaciteten hos polis, militär och åklagarmyndigheter i berörda länder för att hantera dessa fall.
  • Mer stöd till det långsiktiga arbete som görs av lokala kvinnorättsorganisationer som arbetar för kvinnors rättigheter och förändrade normer. Det garanterar varaktig förändring på sikt.

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00