Ökning för svensk vapenexport – men striktare krav väntar

HANDEL. Under förra året ökade den svenska exporten av krigsmateriel med 45 procent, det framgår av den årliga redovisningen. Senare i vår går regeringen vidare med ett lagförslag om ett helt nytt regelverk om vapenexporten.

Per-Anders Sjögren

Enligt redovisning från regeringen, som bygger på statistik från Inspektionen för strategiska produkter, uppgick värdet av de faktiska leveranserna till 11 miljarder kronor 2016, vilken är en ökning med 45 procent. Till stor del beror detta på att leveranser inom affären för att sälja JAS 39 Gripen till Brasilien inleddes. Brasilien är tillsammans med Norge, dit leveranser av Stridsfordon 90 fortsatte, de två största mottagarna av svenskt krigsmateriel under 2016. Även USA, Tyskland och Thailand var stora mottagare.

I juni avser regeringen att lägga fram en proposition om ett helt nytt regelverk kring exporten. Utgångspunkten är en blocköverskridande överenskommelse som ska göra det svårare, men inte omöjligt, att exportera krigsmateriel till icke-demokratiska länder.

Läs mer: Striktare lag för vapenexport i vår

Bred enighet om vapenexport

Vapenaffärer en balans på knivsegg

 

 

 

Dokumentation

BESLUTSKEDJAN-SKRIVELSE

Vad händer nu?

Riksdagen kommer att behandla och debattera regeringens årliga skrivelser.

Skrivelse 2016/17:114

 



E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00