Ökat tryck för stöd till veteran i utlandstjänst

FÖRSVAR. Riksdagsmajoritet pressar på för att regeringen ska ta fram förslag på fler åtgärder som stöd för militär och civila personal som har delaktigt i internationella insatser.

Per-Anders Sjögren

Alliansen och SD uppmanar regeringen att gå vidare med de förslag som en utredare presenterade 2014 om stöd till dem som tjänstgjort utomlands för svensk räkning – inte bara militär personal utan också civil personal i räddningstjänst samt poliser och sjuksköterskor.

 –De behöver samma stöd, samma hjälp och samma erkännande som militära veteraner får sedan några år tillbaka, sade utredaren och ordföranden i försvarsutskottet Allan Widman (L) när riksdagen debatterade frågan.

De tre rödgröna partierna motsatte sig beslutet och anser att riksdagen borde vänta in regeringens beredning av de förslag som veteranutredningen lagt fram. De konstaterade också att flera remissinstanser har varit kritiska till delar av förslaget.

–Det är mycket olyckligt att de borgerliga partierna och Sverigedemokraterna än en gång försöker köra före och därmed i praktiken kör över de organisationer vars personal hela veteranpolitiken är till för, sade Alexandra Völker (S).

Nämnda personer

Alexandra Völker

Riksdagsledamot (S)
Fil. mag i statsvetenskap (Stockholms uni., 2014)

Allan Widman

Landshövding Kalmar län
jur. kand. (Lunds uni., 1991), officersutbildning (Officershögskolan, 1988)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00