Skogs statssekreterare blir ny kemi-GD

NAMN. Tidigare miljöministern Karolina Skogs (MP) statssekreterare Per Ängquist blir ny generaldirektör för Kemikalieinspektionen.

Per Ängquist är ny generaldirektör på Kemikalieinspektionen. Han har en bakgrund inom Miljöpartiet och Naturskyddsföreningen.
Per Ängquist är ny generaldirektör på Kemikalieinspektionen. Han har en bakgrund inom Miljöpartiet och Naturskyddsföreningen.Foto: Regeringskansliet/Kristian Pohl

Tidigare statssekreteraren och miljöpartisten Per Ängquist har över 30 års erfarenhet av att jobba med miljöfrågor. Den 1 oktober tillträder han som generaldirektör för Kemikalieinspektionen.

– Det kanske aldrig någonsin har varit så stora utmaningar för bra kemikaliekontroll, inte minst med den utveckling vi har med e-handel där konsumenter kan handla direkt från producenter på andra sidan jorden, säger han.

MP:s högsta tjänsteman

Per Ängquist har arbetat många år som politisk tjänsteman inom Regeringskansliet, bland annat som statssekreterare i samordningskansliet på statsrådsberedningen. Han var statssekreterare hos miljöminister Karolina Skog (MP) mellan åren 2016 och 2019. Han slutade på Regeringskansliet i samband med att Skog lämnade regeringen.

Under åtta års tid var Ängquist Miljöpartiets högsta tjänsteman och chef för såväl partiets riksdagskansli som partikansli.

Det kanske aldrig någonsin har varit så stora utmaningar för bra kemikaliekontroll, inte minst med den utveckling vi har med e-handel där konsumenter kan handla direkt från producenter på andra sidan jorden.

Per Ängquist
Generaldirektör för Kemikalieinspektionen

Ängquist har tidigare även arbetat på Naturskyddsföreningen där han var politisk sekreterare samt pressekreterare.

Tvärs över jorden

E-handel är en av de frågor Per Ängquist tror att han kommer få jobba med på myndigheten. Samtidigt säger han att det är svårt att få en överblick av alla kommande utmaningar innan man väl börjat jobba och kommit till rätta.

– En av sakerna vi ska arbeta med är att stödja regeringen i den så kallade ”alliansen" som Sverige tagit initiativ till med ett globalt kemikalieavtal. Det är beskrivet i regeringsbrevet. Det är en svår uppgift men människor handlar med varandra kors och tvärs över hela jorden. Det måste upp på den globala nivån. Det går inte annars. Det kommer att vara en av de svåra frågorna att sätta igång med, säger Ängquist till Altinget.  

Vad tar du med dig till Kemikalieinspektionen från dina tidigare uppdrag?

– Ödmjukhet för att det är svårt. En förståelse för att det är viktigt att hålla koll på de stora rörelserna i samhällsutvecklingen och hur de påverkar organisationen. Ödmjukhet inför att man inte kan allting och att det finns människor som kan sakfrågor på en detaljerad nivå.

Per Ängquist efterträder Nina Cromnier som i juni gick vidare och blev generaldirektör för Strålsäkerhetsmyndigheten. Sedan i juni har avdelningschefen Agneta Westerberg varit tillförordnad chef för Kemikalieinspektionen. Ängquist tillträder den 1 oktober.

Nämnda personer

Nina Cromnier

Tidigare generaldirektör Strålsäkerhetsmyndigheten, tidigare generaldirektör Kemikalieinspektionen
Civilingenjör i kemiteknik (Kungliga Tekniska Högskolan, 1991), fil.kand i företagsadministration (Stockholms uni. 1997), fil.mag i offentlig administration (Handelshögskolan i Stockholm, 1999)

Per Ängquist

Generaldirektör Kemikalieinspektionen
Agronomexamen (Sveriges Lantbruksuniversitet i Uppsala, 1998)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00