Nu ska Riksrevisionen granska Allmänna arvsfonden

Riksrevisionen vill ha svar på frågan om Allmänna arvsfondens medel fördelas på ett effektivt och förtroendeingivande sätt. Därför inleder de en granskning. ”Vi kommer bland annat att titta närmare på vilka kontroller som görs av de organisationer som ansöker om pengar, och vad pengarna sedan används till”, säger riksrevisor Helena Lindberg i ett pressmeddelande.

Riksrevisor Helena Lindberg tillsammans med kollegan Ingvar Mattsson. (Arkivbild)
Riksrevisor Helena Lindberg tillsammans med kollegan Ingvar Mattsson. (Arkivbild)Foto: Pontus Lundahl/TT
Anders Gustafsson

Som motivering till granskningen skriver Riksrevisionen i pressmeddelandet att det under åren har framkommit uppgifter om ”svag kontroll av Allmänna arvsfondens bidragsgivning”.

Bris, Friends och Glada Hudikteatern är exempel på arvsfondsprojekt som senare har tagits ett steg vidare och blivit etablerade verksamheter. 2021 delade Allmänna arvsfonden ut 800 miljoner kronor i projektstöd och 200 miljoner kronor i lokalstöd.

Det är Arvsfondsdelegationen som avgör hur bidragen ska fördelas, medan Kammarkollegiet handhar ansökningsprocess och beslutsunderlag. Riksrevisionen ser en risk för att kvaliteten i de projekt som tilldelas pengar minskar, då konkurrensen om fondens pengar är låg. Intäkterna växer nämligen i snabbare takt än vad projektpengarna som delas ut gör.

Värt att notera är att Riksrevisionen redan har en pågående granskning av statens bidragsgivning till civilsamhällets organisationer, med planlagd redovisning i april i år. Myndighetens rapport om statsbidraget till studieförbunden kom i september förra året och väckte stor uppmärksamhet.

Altinget logoCivilsamhälle
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget civilsamhälle får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.