Nu är Finland med i Nato: ”Ny era”

Finland är nu medlem i Nato. Det står klart efter att utrikesminister Pekka Haavisto har signerat det avgörande dokumentet.

Pekka Haavisto räcker över anslutningsinstrumentet till Antony Blinken, som konstaterar att Finland nu är medlem i Nato.
Pekka Haavisto räcker över anslutningsinstrumentet till Antony Blinken, som konstaterar att Finland nu är medlem i Nato.Foto: Johanna Geron/AP/TT
Axel Hyttnäs Telin

Knappt ett år efter att den finska regeringen beslutade att ansöka om Natomedlemskap kan Finland nu officiellt räknas som medlemmar i försvarsorganisationen.

Finska utrikesministern Pekka Haavisto har nu räckt över det avgörande dokumentet till USA:s motsvarighet, Antony Blinken.

– Tack. Härmed tillkännager jag att Finland är den trettioförsta parten i det Nordatlantiska fördraget, säger Blinken enligt Hufvudstadsbladet.

Niinistö: ”Historisk dag”

Klockan 15 välkomnade Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg och Finlands president Sauli Niinistö till en gemensam presskonferens i Bryssel.

– Från och med i dag kommer 31 flaggor att vaja tillsammans – en symbol för vår enighet och vår solidaritet, säger Stoltenberg vid pressträffen.

– Att ansluta sig till Nato är bra för Finland, för den nordiska säkerheten och för Nato som helhet.

Många delar av processen har beskrivits som historiska, konstaterar Niinistö.

– Jag antar att det här är den mest historiska dagen, för oss och för våra samarbetspartners.

”Inget borde hindra Sverige”

Jens Stoltenberg säger att hans budskap – även i samtalen med Turkiet – är att också Sverige har genomfört sina delar av det trilaterala avtalet.

– Så inget borde hindra ratificeringen av att Sverige också blir medlem.

Det håller även utrikesminister Tobias Billström (M) med om. Billström är på plats i Bryssel, bland annat för att träffa Turkiets utrikesminister Mevlüt Cavusoglu.

– Budskapet kommer att vara att vi har gjort vår del av avtalet, sa Billström till TT tidigare under tisdagen.

Läs också

Sanna Marin: ”Ny era”

Finlands statsminister Sanna Marin, som väntas lämna statsministerposten efter söndagens riksdagsval, kommenterar Natointrädet på Twitter.

”Finland går in i en ny era som medlem av Nato. Jag är stolt över Finland och finländarna. Vår nation har agerat i enad front under hela denna historiska process. Tack till våra allierade för deras förtroende. Tillsammans är vi ännu starkare”, skriver Marin.

Nämnda personer

Sauli Niinistö

Finlands tidigare president, tidigare partiledare Samlingspartiet, finansminister, riksdagens talman
Jur. kand. (Åbo uni., 1984)

Jens Stoltenberg

Generalsekreterare Nato
Ekonom (Oslo uni., 1987)

Sanna Marin

Strategisk rådgivare Tony Blair Institute
pol. mag. offentlig förvaltning (Tammerfors uni., 2017)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00