Norlén nomineras till talman – SD får flest topposter i utskotten

SD, M, KD och L nominerar tillsammans Andreas Norlén (M) till riksdagens talman och Julia Kronlid (SD) till andre viceposten. Partierna har även enats om att SD ska få dubbelt så många presidieposter som M i utskotten.

Andreas Norlén (M) väntas fortsätta som talman efter en överenskommelse mellan M, SD, KD och L som presenterades på söndagen. Men det har kostat och Moderaterna blir av med två utskottsposter i riksdagen. 
Andreas Norlén (M) väntas fortsätta som talman efter en överenskommelse mellan M, SD, KD och L som presenterades på söndagen. Men det har kostat och Moderaterna blir av med två utskottsposter i riksdagen. Foto: Anders Wiklund/TT
Axel Hyttnäs TelinMiranda Olsson

De fyra partierna i Ulf Kristerssons (M) regeringsunderlag gav på söndagseftermiddagen det första beskedet från förhandlingarna när de presenterade sitt val av talman samt hur de vill fördela ordförande- och vice ordförandeposterna i utskotten mellan sig.

”Sverigedemokraterna erhåller åtta av totalt sexton presidieposter. Moderaterna får fyra, Kristdemokraterna och Liberalerna får två vardera”.

Det innebär att M tappar två poster jämfört med i dag, och att KD och L förlorar en vardera.

I dagsläget sitter fyra moderata ledamöter som ordförande i bland annat försvars- och konstitutionsutskottet. Två ledamöter är vice ordförande i finans- respektive utrikesutskottet. Kristdemokraterna och Liberalerna har haft totalt tre ordförande- och vice ordförandeposter var.

Tidigare ordförandeposter

Under mandatperioden 2018–2022 har Sverigedemokraterna inte haft presidieposter i riksdagens utskott.

Moderaterna

4 ordföranden: försvarsutskottet, konstitutionsutskottet, näringsutskottet, socialförsäkringsutskottet

2 vice ordföranden: finansutskottet, utrikesutskottet

6 andre vice ordföranden: arbetsmarknadsutskottet, kulturutskottet, miljö- och jordbruksutskottet, skatteutskottet, utbildningsutskottet, EU-nämnden

Kristdemokraterna

1 ordföranden: socialutskottet

2 vice ordföranden: civilutskottet, justitieutskottet

1 andre vice ordföranden: trafikutskottet

Liberalerna

1 ordföranden: kulturutskottet

2 vice ordföranden: arbetsmarknadsutskottet, utbildningsutskottet

Fortsatt förtroende

Partierna har också enats om att nominera nuvarande talman Andreas Norlén för ytterligare en mandatperiod.

”Norlén har under sin tid som talman visat att han besitter de erforderliga personliga egenskaper och kvalifikationer som uppdraget kräver. Norlén har samtidigt blivit brett respekterad och åtnjuter ett stort förtroende både i och utanför riksdagen” skriver partierna i ett pressmeddelande.

Läs också

Julia Kronlid (SD) nomineras till andra vice talman. Kronlid kom in i riksdagen samtidigt som Sverigedemokraterna för 12 år sedan. Hon var tidigare ledamot i utrikesutskottet men har den senaste mandatperioden suttit i socialförsäkringsutskottet.

I pressmeddelandet meddelar partierna att de kommer lägga ner sina röster i de övriga valen, om förste vice talman samt tredje vice talman:

”Våra fyra partier delar Socialdemokraternas ambition att nå bred politisk enighet i valet av talman och vice talman”.

S nominerar erfaren ledamot

Utrikesutskottets ordförande Kenneth G Forslund är Socialdemokraternas talmanskandidat. Forslund har suttit i riksdagen sedan 2002. Under den senaste mandatperioden har han varit ordförande för utrikesutskottet.

Kenneth G Forslund (S)
Kenneth G Forslund (S) Foto: Anders Wiklund/TT

– Kenneth G Forslund har lång erfarenhet av riksdagsarbetet. Han är en skicklig och samlande politiker som är respekterad över partigränser, säger Magdalena Andersson i ett pressmeddelande.

Öppnar dörren för M

Till Dagens Nyheter sa Magdalena Andersson i torsdags att hon inte utesluter en moderat talman, men att partiet ändå lägger fram en egen kandidat.

– Det är inte så att vi i förväg utesluter något sådant. Jag för gärna samtal med Ulf Kristersson om det. Det viktigaste är att det är en person som kan samla. Det kan vara en socialdemokrat eller en moderat.

Även Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi är öppen för en moderat på posten.

– Jag kan inte på något sätt se att en sverigedemokrat, med tanke på den retorik och politik de för, skulle kunna bära den rollen. Är alternativet Andreas Norlén, så är det absolut en möjlighet för oss, säger hon till TT.

Vänsterpartiet har i sin tur meddelat att de är beredda att rösta på Centerpartiets kandidat till andra vice talmansposten, för att hålla Sverigedemokraterna borta.

Omröstning på måndag

På måndag klockan elva samlas den nya riksdagen för upprop av riksdagsledamöterna. Därefter väljer riksdagen talman och tre vice talmän. Omröstningen kommer att kunna ses här.

Talmän genom tiderna

Sju män och två kvinnor har varit talman i riksdagen sedan enkammarriksdagen infördes 1971. Av dem har sex varit socialdemokrater och tre moderater.

  • Andreas Norlén (M), 2018–
  • Urban Ahlin (S), 2014–2018
  • Per Westerberg (M), 2006–2014
  • Björn von Sydow (S), 2002–2006
  • Birgitta Dahl (S), 1994–2002
  • Ingegerd Troedsson (M), 1991–1994
  • Thage G Peterson (S), 1988–1991
  • Ingemund Bengtsson (S), 1979–1988

Källa: Riksdagen

Nämnda personer

Julia Kronlid

Riksdagens andre vice talman, riksdagsledamot (SD), andre vice partiordförande, talesperson för socialförsäkringsfrågor
Socialpedagog (Örebro uni., 2009)

Andreas Norlén

Talman
Jur. dr (Linköpings uni., 2004)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00