Nej igen till amorteringskrav

BOSTÄDER. Återigen sätter kammarrätten i Jönköping käppar i hjulet för regeringens planer på att införa amorteringskrav på nya bostadslån.

Kristina Gauthier Reberg

När Finansinspektionen i våras presenterade ett förslag om krav på amortering på bostadslån stoppades det av kammarrätten i Jönköping. Det finns inget lagstöd för Finansinspektionen att införa ett amorteringskrav, påpekade kammarrätten i sitt remissvar på förslaget.

Regeringen tog nya tag. Ett lagförslag som skulle göra amorteringskravet möjligt skickades ut på remiss i början av september.

Men kammarrätten i Jönköping säger nej också till det förslaget.

Det nya förslaget innebär att regeringen ges mandat att ge Finansinspektionen rätt att utfärda föreskrifter om krav på amortering. Kammarrätten ifrågasätter om det är i enlighet med grundlagen att delegera den rätten till en myndighet.

”Amorteringskrav innebär en för enskilda så ingripande åtgärd att regleringen för de närmare kraven om detta ändå bör ges i lagform”, skriver kammarrättspresident Stefan Holgersson i remissvaret.

Remisstiden går ut den 2 november.

I riksdagen finns ett brett stöd för att tvinga bolånare att amortera. Allianspartierna är för ett sådant krav, och regeringens lagförslag är förankrat hos Vänsterpartiet.

 

LÄS OCKSÅ: Inget amorteringskrav på nya bostäder (rikspolitiken 7 september)

 

Dokumentation

BESLUTSKEDJAN – REMISSVAR

Vad händer nu?

Regeringen tar ställning till de synpunkter som remissinstanserna har lämnat på promemorians förslag innan den går vidare och eventuellt lägger fram ett lagförslag.



E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00