Naturvårdsverket: Ansökan om slutförvar måste ut på nytt samråd

SLUTFÖRVAR. Grannländerna ska ges ytterligare en möjlighet att tycka till om de svenska planerna på ett slutförvar för kärnbränsle innan regeringen fattar beslut. Det framgår av ett yttrande från Naturvårdsverket till miljödepartementet.

Pressen är stor på regeringen att fatta ett snabbt beslut om kärnkraftsbolagens ansökan om ett slutförvar för använt kärnbränsle samt en utökning av det nuvarande mellanlagret. Men innan regeringen beslut måste ansökan på remiss till grannländerna Polen och Tyskland, i ett så kallat Esbo-samråd.

Det framgår av ett yttrande, undertecknat av generaldirektör Björn Risinger, som Naturvårdsverket skickade till miljödepartementet i fredags. Det nya samrådet gäller den komplettering av ansökan som Svensk kärnbränslehantering AB skickade in till miljödepartementet i april år 2019.

Oklart hur lång tid som krävs

Hur lång tid ett nytt samråd kommer att ta går ännu inte att säga, enligt Naturvårdsverket.

 

Läs hela artikeln på Altinget Miljö och energi. Teckna gratis provprenumeration här. 

Forrige artikel Tidigare riksdagspolitiker död Tidigare riksdagspolitiker död Næste artikel Överblick: Sverige kan stänga ned och L vill skaka liv i nedlagd reaktor Överblick: Sverige kan stänga ned och L vill skaka liv i nedlagd reaktor
Debatt: Lägg ner Delegationen mot segregation

Debatt: Lägg ner Delegationen mot segregation

DEBATT. Delegationen mot segregation (Delmos) arbetar utifrån en inkomplett bild av segregationen. Skattepengar och statsbidrag hamnar i fel händer. Vi måste lägga ner myndigheter som inte gör nytta, skriver Josefin Utas, Slöseriombudsman.