Naturvårdsverket: Ansökan om slutförvar måste ut på nytt samråd

SLUTFÖRVAR. Grannländerna ska ges ytterligare en möjlighet att tycka till om de svenska planerna på ett slutförvar för kärnbränsle innan regeringen fattar beslut. Det framgår av ett yttrande från Naturvårdsverket till miljödepartementet.

Östhammars kommun har sagt ja till ett slutförvar av kärnbränsle.
Östhammars kommun har sagt ja till ett slutförvar av kärnbränsle.Foto: Fredrik Sandberg/TT
Johanna Alskog

Pressen är stor på regeringen att fatta ett snabbt beslut om kärnkraftsbolagens ansökan om ett slutförvar för använt kärnbränsle samt en utökning av det nuvarande mellanlagret. Men innan regeringen beslut måste ansökan på remiss till grannländerna Polen och Tyskland, i ett så kallat Esbo-samråd.

Det framgår av ett yttrande, undertecknat av generaldirektör Björn Risinger, som Naturvårdsverket skickade till miljödepartementet i fredags. Det nya samrådet gäller den komplettering av ansökan som Svensk kärnbränslehantering AB skickade in till miljödepartementet i april år 2019.

Oklart hur lång tid som krävs

Hur lång tid ett nytt samråd kommer att ta går ännu inte att säga, enligt Naturvårdsverket.

 

Läs hela artikeln på Altinget Miljö och energi. Teckna gratis provprenumeration här. 

Dokumentation

ur Naturvårdsverkets yttrande till miljödepartementet:

"SKB har nu inkommit med komplettering till Miljödepartementet och uppger i sitt yttrande bl.a. att de redovisar den av mark- och miljödomstolen efterfrågade kompletteringen. Naturvårdsverket konstaterar att denna komplettering är av sådan karaktär att den får anses utgöra en del av den slutliga ansökan. De länder som har meddelat att de fortsatt vill delta i samrådsförfarandet bör därmed i enlighet med 6 kap. 33 § andra stycket miljöbalken (6 kap. 6 § miljöbalken i dess tidigare lydelse) ges tillfälle till yttrande över den inkomna kompletteringen."



E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00