Naturvårdsverket: Ansökan om slutförvar måste ut på nytt samråd

SLUTFÖRVAR. Grannländerna ska ges ytterligare en möjlighet att tycka till om de svenska planerna på ett slutförvar för kärnbränsle innan regeringen fattar beslut. Det framgår av ett yttrande från Naturvårdsverket till miljödepartementet.

Östhammars kommun har sagt ja till ett slutförvar av kärnbränsle.
Östhammars kommun har sagt ja till ett slutförvar av kärnbränsle.Foto: Fredrik Sandberg/TT
Johanna Alskog
Fakta
Esbokonventionen antogs 1991 i Esbo i Finland. Den heter egentligen Konvention om miljökonsekvensbeskrivningar i ett gränsöverskridande sammanhang.

Konventionen innebär att länder i ett tidigt skede i en planeringsprocess ska underrätta sina grannländer om den planering som är på gång och i nästa steg hålla samråd med dem om planerna och medföljande miljökonsekvensbeskrivningar.

Den politiska pressen är stor på regeringen för ett snabbt beslut i frågan om dels ett slutförvar för använt kärnbränsle, dels en utökning av kapaciteten för mellanlagring. Men innan regeringen

Dokumentation

ur Naturvårdsverkets yttrande till miljödepartementet:

"SKB har nu inkommit med komplettering till Miljödepartementet och uppger i sitt yttrande bl.a. att de redovisar den av mark- och miljödomstolen efterfrågade kompletteringen. Naturvårdsverket konstaterar att denna komplettering är av sådan karaktär att den får anses utgöra en del av den slutliga ansökan. De länder som har meddelat att de fortsatt vill delta i samrådsförfarandet bör därmed i enlighet med 6 kap. 33 § andra stycket miljöbalken (6 kap. 6 § miljöbalken i dess tidigare lydelse) ges tillfälle till yttrande över den inkomna kompletteringen."


Altinget logoMiljö och Energi
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget miljö och energi får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00