Nationella infrastrukturplaneringen sätts under lupp

Riksrevisionen sätter tänderna i att granska processen med att ta fram de nationella infrastrukturplanerna. Granskningen välkomnas av Trafikverkets presschef: ”Det hjälper oss ytterligare att vässa våra verktyg.”

Brister i kostnadskontroll och transparens pekas ut som en av anledningarna till behovet av särskild granskning. <br>
Brister i kostnadskontroll och transparens pekas ut som en av anledningarna till behovet av särskild granskning.
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT
Jacob Hederos

Den omdebatterade frågan om hur den nationella infrastrukturplaneringen dras upp ska granskas av Riksrevisionen. Sedan tidigare har kritiken kommit från flera håll, bland annat hos regeringspartiet Moderaterna där den trafikpolitiske talespersonen Maria Stockhaus ansett att planeringen tydligare ska styra mot ett måldatum.

Ovanpå det så finns det också kritik från Länsstyrelserna om att trafikplaneringen inte utgår från de egna underlagen, samtidigt som det också debatterats hur de samhällsekonomiska kalkylerna värderar transportnyttan orättvist mot vissa trafikslag. 

Just den senare frågan om debatten kring samhällsekonomisk lönsamhet lyfts också upp som en av anledningarna till Riksrevisionens granskning. I den debatten har flera partier kritiserat att bland annat höghastighetsbanan fått fortsatt finansiering, trots att flera delar av projektet anses olönsamma enligt nu gällande samhällsekonomiska analysinstrument.

Altinget logoInfrastruktur
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget infrastruktur får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00