Musikalliansen anställer – efter tidigare hot om varsel

Tio frilansare kommer under våren att erbjudas anställning vid Musikalliansen. Det är den första rekryteringen sedan pandemin då bolaget varnade för att behöva varsla nästan hälften av sina anställda.

Efter att restriktionerna lättat ser läget ljusare ut för musiksektorn. I april utlyser Kulturrådet ett återstartsbidrag till kulturen på totalt 659 miljoner.
Efter att restriktionerna lättat ser läget ljusare ut för musiksektorn. I april utlyser Kulturrådet ett återstartsbidrag till kulturen på totalt 659 miljoner.
Miranda Olsson

Musikerna har beskrivits som en av de grupper som drabbats hårdast av de restriktioner som infördes till följd av pandemin. Med begränsningar för antalet deltagare vid allmänna sammankomster försvann uppdrag och intäktsmöjligheter, inte minst för de många frilansare som arbetar inom musikbranschen.

– Ridån gick ner för musiksektorn. Fulla kalendrar avbokades inom loppet av några dagar och det har varit två år med väldigt höjd krisberedskap, säger Osiel Ibáñez, vd för Musikalliansen, till Altinget.

Kostnaderna ökade kraftigt

Som en av tre scenkonstallianser ger Musikalliansen yrkesverksamma som är anställda inom bolaget en ersättning när de befinner sig mellan uppdrag. Det beskrivs ibland som en tredje anställningsform där lönen justeras efter musikerns intäkter.

Modellen innebar att Musikalliansen under pandemin fick kraftigt ökade kostnader och i juni 2020 varnade bolaget för att de skulle behöva varsla 80 av totalt 161 anställda, vilket Dagens Nyheter rapporterade om.

Efter att 15 miljoner kronor i krisstöd omfördelades till scenkonstallianserna under pandemins första sommar kunde Musikalliansen undgå varsel, och till våren ska bolaget alltså växa något – från 155 till 165 anställda. Det är enligt bolaget möjligt till följd av det förändrade läget för sektorn och en tillfällig förstärkning av scenkonstallianserna i årets anslag.

Osiel Ibáñez, vd Musikalliansen
Osiel Ibáñez, vd Musikalliansen Foto: José Figueroa

– När marknaden vänder kan vi också bereda utrymme för fler. Det känns betydelsefullt och är också en signal om att det rör på sig i sektorn, säger Osiel Ibáñez.

Återstartsbidrag med framåtfokus

Musikalliansen finansieras av statliga medel genom Kulturrådet som nu också meddelat formerna för det återstartsbidrag som verksamheter inom kulturområdet kan ansöka om från och med den 11 april.

Det handlar om 659 miljoner kronor som ska stimulera till en återstart och främja kulturutbud av hög kvalitet i hela landet, enligt ett pressmeddelande från Kulturrådet.

– Bidraget har ett tydligt framåtfokus. Det handlar inte, som vid flera av de tidigare krisbidragen, om att fylla ekonomiska behov och intäktsbortfall, säger Kulturrådets generaldirektör Kajsa Ravin i en kommentar till Altinget.

Vissa områden ska vara prioriterade för bidraget, som kultur för barn och unga, breddat deltagande i kulturlivet och digitalt tillgänglig kultur. Även projekt som stärker arrangörsledets förutsättningar ska prioriteras.

– Starka arrangörer hänger tätt samman med det ekosystem som främjar musikerna, säger Osiel Ibáñez, vd för Musikalliansen, som ser positivt på återstartsbidraget men även pekar på vikten av att stödet kommer ut snabbt.

Satsar på återväxten

Utöver de nya anställningarna arbetar Musikalliansen nu för återväxten inom musiksektorn. Bolaget fokuserar bland annat på de nyutexaminerade musiker som skulle kliva ut på arbetsmarknaden under pandemin.

Sedan restriktionerna lättade den 9 februari har läget börjat ljusna för musiksektorn. Samtidigt är inte allt som vanligt.

– Det är en skriande brist på tekniker. Vi har fått många vittnesmål om musiker och tekniker som har lämnat yrket och det är ovisst i vilken grad de kommer att komma tillbaka, säger Osiel Ibáñez.

Nämnda personer

Kajsa Ravin

Generaldirektör Kulturrådet, ordförande Läsrådet och Samverkansrådet
Fil. kand i konstvetenskap (Göteborgs uni., 1995)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00