MUCF fördelar 281 miljoner – Djurskyddet ungdom: ”Betyder allt”

Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) fördelar nästan 281 miljoner kronor till 156 organisationer. Djurskyddet ungdoms dryga 1,4 miljoner är inte den högsta summan, men efter en principiellt viktig dom för två år sedan är de glada för sina anslag.

Stödet från MUCF välkomnas av Djurskyddet ungdom.
Stödet från MUCF välkomnas av Djurskyddet ungdom.Foto: Djurskyddet ungdom
Anders Gustafsson

MUCF har delat ut nästan 281 miljoner kronor i organisationsbidrag till ungdomsorganisationer och organisationer som bildats på etnisk grund.

Mest av alla ungdomsorganisationer får Scouterna, som tilldelas drygt 21,4 miljoner kronor. En orsak att uppmärksamma Djurskyddet ungdom är den förvaltningsrättsliga tvist med MUCF, som för två år sedan avslutades till ungdomsorganisationens fördel.

Det var ett viktigt domslut för hela civilsamhället och, som vi förstår det, har det i efterhand blivit vägledande inom myndigheten.

Christel Bertling Szytek, Djurskyddet ungdom

Christel Bertling Szytek är verksamhetsansvarig på Djurskyddet ungdom. Hon berättar vad medlen betyder för dem. 

– Det betyder allt för oss. Vi kan fortsätta att driva vår verksamhet självständigt och organiserat. Våra unga på lokal- och förbundsnivå kan komma med idéer och driva projekt för djurens välfärd. Och vi har kunnat gå från en halvtid till två anställda på kansliet, säger hon till Altinget.

Det var 2019 som MUCF nekade Djurskyddet ungdom anslag med hänvisning till att deras organisation inte var demokratiskt uppbyggd. Förvaltningsrätten i Växjö dömde i slutet av mars 2021 till Djurskyddet ungdoms fördel.

Vad betydde domslutet för er?

– ”Icke-demokratiskt uppbyggd” är en ganska allvarlig anklagelse. Nu fick de ju fel. Det betydde såklart jättemycket för oss att vi fick rätt i frågan. Vi tänker att det var ett viktigt domslut för hela civilsamhället och, som vi förstår det, har den i efterhand blivit vägledande inom myndigheten, säger hon.

Christel Bertling Szytek.
Christel Bertling Szytek. Foto: Djurskyddet ungdom

Men ett annat problem är att när man ansöker om bidrag vet man aldrig riktigt vad de kommer att fråga om. Nu fick vi anslag för ett år men det bygger upp en osäkerhet kring hur mycket man vågar satsa.

Altinget logoCivilsamhälle
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget civilsamhälle får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.